Zupa śliwkowa
Z delikatnymi kluseczkami.

Składniki:
- 1 kg śliwek, - kilka goździków,- 3/4 szklanki cukru, - 1 płaska łyżeczka otartej skórki cytrynowej, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - 1 łyżka masła, - 1 jajko, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżki kaszy mannej
Przygotowanie:
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić. Wodę zagotować z cukrem (odłożyć 1 łyżkę cukru do kluseczek), skórką cytrynową i goździkami. Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Zupę zmiksować, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Masło zagotować z mlekiem i pozostawioną` łyżką cukru, powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Gdy zrobi się gęsta masa, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do kaszy dodać żółtko jajka, wymieszać i delikatnie dodać ubite białko. Przy pomocy 2 łyżeczek formować małe kluseczki i gotować w osolonym wrzątku 2-3 min. Zupę podawać z kluseczkami., Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.