Zupa z dorsza norweskiego - Robert Sowa
Zupa rybna jakiej jeszcze nie jadłaś!
Składniki [proporcje dla 4 osób]:
- 50 ml oliwy z oliwek;- 1 łyżka pokrojonego w cienkie;- plasterki czosnku;- 200 g pokrojonego w cienkie paseczki kopru włoskiego;- 2 nitki szafranu; 1,5 l bulionu drobiowego;
- 4 filety z dorsza norweskiego (ok. 180 g każdy);- 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów;- 200 g czarnych oliwek;- 200 g liści szpinaku;- sól, pieprz; - 400 g ugotowanego makaronu (np. nitki);- kolorowy pieprz, posiekany szczypior.
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej do miękkości koper włoski i czosnek. Dodać szafran, bulion drobiowy i filety z dorsza norweskiego. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Dodać pomidory, oliwki i szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miseczek nałożyć makaron, wlać zupę, udekorować kolorowym pieprzem i szczypiorem.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"