Zupa z łososiem
Alternatywa dla wigilijnego barszczu
Składniki:
- 50 dag filetu z łososia (ew. z dorsza lub mintaja)
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (ok. 15 dag)
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- sok z cytryny (do smaku)
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz.Marchewki potnij w plasterki, a ziemniaki, pietruszkę oraz seler w kostkę. Cebulę drobniutko posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smaż dalej minutę. Potem dołóż listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Jarzyny zalej bulionem i gotuj 12–15 minut.
W tym czasie filet z łososia opłucz, osusz, potnij na kawałki. Rybę włóż do gotującej się zupy. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5–7 minut. Pod koniec przypraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Serwuj z bagietką albo kładzionymi kluskami.