Zupa z papryki i pomarańczy
Zupa doskonała zarówno na lato (podawana na zimno) jak i na chłodniejsze dni. Niezwykły kolor nadaje jej czerwona papryka, a owocowy smak - sok z pomarańczy. Ta zupa zachwyci wszystkie zmysły.
- 1 kg czerwonej papryki,
- 3 pomarańcze,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- bazylia i grzanki do przybrania
Przygotowanie:
Paprykę przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć gniazda nasienne i dokładnie oczyścić. Posiekać dość grubo i wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Oliwę rozgrzać w dużym rondlu i wrzucić zmiksowaną paprykę. Posolić do smaku, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem. Umyć pomarańcze. Zetrzeć skórkę z jednej do rondla z papryką. Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Wycisnąć ok. 150-180ml soku z pomarańczy. Miękką paprykę ponownie zmiksować i podgrzać w rondlu razem z sokiem z pomarańczy i bulionem warzywnym. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać grzankami i posiekaną bazylią.
Przygotowanie 30min.
Lubisz zupy? Wypróbuj: