Zupa z pieczonych pomidorów
Przepis na najsmaczniejszą zupę z pieczonych pomidorów. Warto sprawdzić ten przepis!
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 1 kg pomidorów (przekrojonych)
- pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści gałązek tymianku i bazylii
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 suszone pomidory
- łyżka sosu barbecue
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżeczka cukru pudru
Do dekoracji:
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, na blachę wylej oliwę i wstaw do piekarnika, aż zacznie dymić. Wtedy wyłóż na nią pomidory, czosnek, plasterki cebuli. Posyp tymiankiem, cukrem pudrem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Piecz, mieszając (25 minut), aż się skarmelizują. Dodaj bazylię.
2. Zalej w rondlu pomidory wrzącym bulionem. Zagotuj, dodaj suszone pomidory, sos barbecue, gotuj 5 minut.
3. Przecedź zupę, pomidory zmiksuj i połącz z zupą. Przecedź raz jeszcze, udekoruj łyżką oliwy i listkami bazylii.
Czas przygotowania: ok. 20 minut, dla 4 osób