Zupa ziemniaczana z pulpetami
Zupa tak sycąca, że wystarczy za cały obiad
Składniki:
- 1 kg ryb słodkowodnych
- pęczek włoszczyzny
- po 2 łyżki masła i bułki tartej
- 2 duże cebule
- 4-5 ziemniaków
- jajko
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę oczyść. Ryby spraw, odrzuć kręgosłupy i większe ości. Ogony, głowy i płetwy zalej 2 litrami wody.
Dodaj włoszczyznę, przyprawy, gotuj 40 min. Przecedź. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru, ugotuj.
2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso ryb zmiel, dodaj jajko, cebulę i bułkę tartą, połącz, przypraw.
Z masy uformuj pulpeciki, obsmaż na oleju. Dodaj do zupy.