Zupa „nic” była hitem wśród kucharek w PRL-u. Zrobisz w mniej niż kilka minut

Hit wśród kucharek w PRL-u. Zupę „nic” zrobisz w mniej niż kilka minut
Hit wśród kucharek w PRL-u. Zupę „nic” zrobisz w mniej niż kilka minutgov.plmateriał zewnętrzny

Z czego była zupa "nic"? Słodka zupa mleczna, którą uwielbiano w PRL-u

Zobacz również:

    Jaki jest przepis na zupę "nic"? Wszystkie składniki na pewno masz w lodówce

    Jaki jest przepis na zupę „nic”? Wszystkie składniki na pewno masz w lodówce
    Jaki jest przepis na zupę „nic”? Wszystkie składniki na pewno masz w lodówce123RF/PICSEL

    Zupa "nic": przepis. Kilka minut pracy i pyszny deser gotowy

    • 2 jajek
    • 400 ml mleka
    • 1 laski wanilii
    • łyżki cukru
    • łyżeczki cukru pudru
    1. Mleko przelać do garnka i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać cukier i rozkrojoną laskę wanilii.
    2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
    3. Na gorące mleko wyłożyć łyżką pianę z białek, formując niewielkie "obłoczki". Poczekać do momentu, kiedy białko zacznie się ścinać - około 3-5 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z palnika.
    4. Pianki wyłożyć na talerz.
    5. Do gorącego mleka dodać żółtka i dokładnie mieszać, do momentu aż mleko zgęstnieje.
    6. Masę wlać na talerz z piankami. Zupę "nic" podawać na ciepło lub zimno.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?