Żurawina na wiele sposobów
W Polsce amerykańską żurawinę traktuje się trochę po macoszemu. Jednak warto to zmienić. Mistrz kuchni Robert Sowa przekonuje, że żurawinę można przygotować na wiele sposobów.
Z żurawiny Robert Sowa proponuje dwa sosy: jeden z rozmarynem i miodem, kolejny z zielonym pieprzem. W tych sosach wykorzystujemy całe owoce. Można przygotować także zmiksowany krem z żurawiny z dodatkiem marynowanego imbiru, czuszek i chrzanu wasabi.
Te sosy najlepiej pasują do czerwonego mięsa. Polacy jednak jadają zwykle żurawinę z indykiem lub kurczakiem - to taka klasyka. Robert Sowa z żurawiną proponuje comber z norweskiego renifera zamarynowany na pikantnie z oliwą z avocado.
- Także polędwica ze strusia jest genialna, minimalizuje cholesterol w organizmie i też świetnie pasuje do żurawiny - mówi mistrz kuchni.
Ze słodkości Robert Sowa proponuje keks i sernik z żurawiną. Wyśmienity jest także tort z żurawiną marynowaną w winiaku.
Jako aperitif można przygotować wódkę z syropem lub nektarem z żurawiny.