Żurek na żytnim zakwasie
Żurek na żytnim zakwasie to jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Prosto ją przyrządzić, dzięki czemu możemy cieszyć się jej smakiem nie tylko z okazji świąt, ale zawsze, gdy przyjdzie nam ochota na żurek na żytnim zakwasie.
Żurek na żytnim zakwasie - przygotowanie
1. Przygotować zakwas żytni - mąkę żytnią żurkową (150 g) wymieszać z wodą (250 ml), dodać 2-3 ząbki czosnku, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Można też użyć gotowego zakwasu na żurek.
2. Boczek podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do bulionu i gotować 20 minut, po tym czasie dodać zakwas i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Gotować 10 minut.
3. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: