Żurek na żytnim zakwasie

Żurek na żytnim zakwasie to jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Prosto ją przyrządzić, dzięki czemu możemy cieszyć się jej smakiem nie tylko z okazji świąt, ale zawsze, gdy przyjdzie nam ochota na żurek na żytnim zakwasie.

Żurek na żytnim zakwasie cieszy się ogromną popularnością
Żurek na żytnim zakwasie cieszy się ogromną popularnościąINTERIA.PL

Żurek na żytnim zakwasie - przygotowanie

1. Przygotować zakwas żytni - mąkę żytnią żurkową (150 g) wymieszać z wodą (250 ml), dodać 2-3 ząbki czosnku, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Można też użyć gotowego zakwasu na żurek.

2. Boczek podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do bulionu i gotować 20 minut, po tym czasie dodać zakwas i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Gotować 10 minut.

3. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas