Żurek na żytnim zakwasie

Żurek na żytnim zakwasie to jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Prosto ją przyrządzić, dzięki czemu możemy cieszyć się jej smakiem nie tylko z okazji świąt, ale zawsze, gdy przyjdzie nam ochota na żurek na żytnim zakwasie.

Żurek na żytnim zakwasie cieszy się ogromną popularnością
Żurek na żytnim zakwasie cieszy się ogromną popularnościąINTERIA.PL

Składniki

- zupa:

  • 1,5 l bulionu
  • 400 ml zakwasu żytniego
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

- zakwas:

  • 150 g mąki żytniej żurkowej
  • 250 ml wody
  • 2-3 ząbki czosnku

Żurek na żytnim zakwasie - przygotowanie

1. Przygotować zakwas żytni - mąkę żytnią żurkową (150 g) wymieszać z wodą (250 ml), dodać 2-3 ząbki czosnku, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Można też użyć gotowego zakwasu na żurek.

2. Boczek podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do bulionu i gotować 20 minut, po tym czasie dodać zakwas i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Gotować 10 minut.

3. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?