Żurek na żytnim zakwasie
Żurek na żytnim zakwasie to jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Prosto ją przyrządzić, dzięki czemu możemy cieszyć się jej smakiem nie tylko z okazji świąt, ale zawsze, gdy przyjdzie nam ochota na żurek na żytnim zakwasie.

Składniki
- zupa:
- 1,5 l bulionu
- 400 ml zakwasu żytniego
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki majeranku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- zakwas:
- 150 g mąki żytniej żurkowej
- 250 ml wody
- 2-3 ząbki czosnku
Żurek na żytnim zakwasie - przygotowanie
1. Przygotować zakwas żytni - mąkę żytnią żurkową (150 g) wymieszać z wodą (250 ml), dodać 2-3 ząbki czosnku, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Można też użyć gotowego zakwasu na żurek.
2. Boczek podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do bulionu i gotować 20 minut, po tym czasie dodać zakwas i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Gotować 10 minut.
3. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: