Reklama

Reklama

Żurek na żytnim zakwasie

Żurek na żytnim zakwasie to jedna z najlepszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Prosto ją przyrządzić, dzięki czemu możemy cieszyć się jej smakiem nie tylko z okazji świąt, ale zawsze, gdy przyjdzie nam ochota na żurek na żytnim zakwasie.

Składniki - zupa:

  • 1,5 l bulionu
  • 400 ml zakwasu żytniego
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Składniki - zakwas:

  • 150 g mąki żytniej żurkowej
  • 250 ml wody
  • 2-3 ząbki czosnku

Żurek na żytnim zakwasie - przygotowanie

1. Przygotować zakwas żytni - mąkę żytnią żurkową (150 g) wymieszać z wodą (250 ml), dodać 2-3 ząbki czosnku, przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Można też użyć gotowego zakwasu na żurek.

2. Boczek podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać do bulionu i gotować 20 minut, po tym czasie dodać zakwas i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan. Gotować 10 minut.

3. Na koniec dodać śmietanę. Podawać z jajkiem na twardo.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Reklama

Tradycyjna pomidorowa

Domowy rosół

Zupa jarzynowa

Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Żurek na żytnim zakwasie | zupa | jajko na twardo | zakwas na żur

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje