​Kiszenie ogórków w zimie? Oto sprawdzone przepisy na przetwory

Świetnym sposobem na podkręcenie metabolizmu są kiszonki
Świetnym sposobem na podkręcenie metabolizmu są kiszonki123RF/PICSEL

Zobacz również:

Kiszone ogórki w zimie? To możliwe dzięki ogórkom szklarniowym!

Kisiłam je i były dość smaczne, ale po kilku miesiącach potrafiły całkowicie "rozpłynąć się" w wodzie

Kiszone ogórki szklarniowe - jak je zrobić?

Składniki

  • 1 kg ogórków (jak najmniejszych)
  • 2 łyżki soli
  • litr wrzątku
  • Główka czosnku
  • Chrzan (mogą być też papryczki chilli)
  • Łodyga kopru

Sałatka ze szklarniowych ogórków kiszonych

Składniki

  • 1 kg ogórków szklarniowych
  • Ok. 1,5 l wody
  • 1-1,5 łyżki soli
  • Chrzan
  • Kilka ząbków czosnku
  • Koper
  • Ulubione przyprawy według uznania - ostra papryka, estragon, curry...

Ogórki szklarniowe małosolne "na sucho"

Składniki

  • 4 ogórki szklarniowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki soli
  • Koperek
  • Woreczek foliowy (najlepiej strunowy)

Przetwory konserwowe z ogórków szklarniowych. Są smaczne i proste!

Składniki

  • 4 ogórki szklarniowe
  • Pół litra wody
  • 5 łyżek octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 8-10 ziaren pieprzu
"Na zdrowie": Figi są nie tylko przysmakiem. Dostarczają cennych składnikówPOLSAT GOInteria.tv