Połącz jabłka ze śniadaniowym klasykiem. W kilkanaście minut masz zapas szarlotki z patelni

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Niskokaloryczne serki wiejskie to hit diety redukcyjnej. Przygotujemy z nich proste przekąski, a także dania na słodko i wytrawnie. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę są placki, które smakują jak mini szarlotki. Sam przepis jest prosty i nie wymaga spędzania godzin w kuchni, a pysznymi efektami możemy cieszyć się przez kolejne dni. Jak sprytnie połączyć ze sobą serek wiejski, jabłka i kilka smakowitych dodatków? Proponujemy przepis, który podbija kubki smakowe.

Puszyste racuchy z serka wiejskiego i jabłek polecają się na śniadanie
Puszyste racuchy z serka wiejskiego i jabłek polecają się na śniadanie123RF/PICSEL

Placuszki jak szarlotka z patelni

Placki z serka wiejskiego są lubiane nie tylko przez osoby będące na diecie. Choć najczęściej przygotowuje się je w wersji wytrawnej, nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć je ze słodkimi lub kwaskowatymi owocami. Nie tylko pysznie smakują, ale przede wszystkim są zdrowe i sycą na długie godziny.

Składniki na mini szarlotki z patelni

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu

Mini szarlotki z serka wiejskiego - przygotowanie

Połączenie tartych jabłek i serka wiejskiego zaskakuje smakiem
Połączenie tartych jabłek i serka wiejskiego zaskakuje smakiem123RF/PICSEL
  1. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i łyżeczką cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka, serek wiejski (serwatki nie odlewamy) i olej roślinny. Krótko miksujemy.
  2. Jabłka myjemy, osuszam, obieramy skórkę, a następnie trzemy na tarce warzywnej o grubych oczkach. Tak przygotowany owoc dodajemy do ciasta.
  3. Masę doprawiamy cynamonem oraz kardamonem i przechodzimy do przesiewania mąki. Całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania gęstej konsystencji.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego i nakładamy porcję ciasta za pomocą chochelki. Smażymy z obu stron przez 2-3 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
  5. Placuszki jak szarlotka z patelni podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Z czym podawać szarlotkowe racuchy z serka wiejskiego?

Placuszki z serka wiejskiego, które smakują jak szarlotka, idealnie nadają się do zamrożenia. Wystarczy usmażyć odpowiednio dużą ilość, z następnie całkowicie ostudzić i zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przed podaniem wyciągamy je na blat kuchenny, by nabrały temperatury pokojowej, a następnie podgrzewamy na patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. To doskonały patent na szybkie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.

Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz placki z serka wiejskiego i jabłka świetnie komponują się z licznymi dodatkami. Możemy oprószyć je odrobiną cukru pudru, polać syropem klonowym lub udekorować świeżymi owocami i listkiem mięty. Jeśli chcemy podać je w formie ciekawego deseru, nie zapomnijmy o kleksie z bitej śmietany. To uniwersalny przepis, z którego skorzystamy przez cały rok, gdyż dwa główne składniki na stałe goszczą w sklepach.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas