Nie tylko zapach ma znaczenie. Takich mandarynek lepiej nie kupuj

Nie wszystkie mandarynki warto jeść.
Nie wszystkie mandarynki warto jeść.123RF/PICSEL

Skąd wiadomo, że mandarynki są niezdrowe?

Kiedy nie można jeść mandarynek?

Zobacz również:

    Po czym poznać dobre mandarynki?

    Nie każda mandarynka jest dobra. Zwracaj uwagę na szczegóły
    Nie każda mandarynka jest dobra. Zwracaj uwagę na szczegóły123RF/PICSEL
    • Zapach - dobre mandarynki mają świeży, intensywny cytrusowy zapach. Jeśli owoc nie pachnie, może być niedojrzały.
    • Konsystencja skórki - skórka powinna być jędrna, ale nie twarda. Jeśli jest zbyt miękka, owoc może być przejrzały. Z kolei zbyt twarda skórka świadczy o niedojrzałości.
    • Waga owocu - dobre mandarynki są ciężkie jak na swój rozmiar, co oznacza, że mają dużo soku.
    • Kolor skórki - naturalne mandarynki mają jednolity kolor, ale mogą zawierać delikatne zielone przebarwienia. Nie muszą być idealnie pomarańczowe, by były smaczne.
    • Łatwość obierania - świeże mandarynki łatwo się obierają, a skórka nie przywiera do miąższu.
    • Smak - mandarynki powinny być słodkie z delikatną nutą kwasowości. Jeśli smakują gorzko lub są bez smaku, mogą być niskiej jakości.

    Zobacz również:

      Weronika Błaszczyk, obesitolog: Ile cukru dziennie spożywamy?INTERIA.PL
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?