Reklama

Reklama

Niemieckie kluski z surowych ziemniaków (Rohe Klöße)

Pyzy w niemieckiej wersji.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 l mleka
  • 50 g grysiku
  • sól, biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • po pół pęczka koperku, zielonej cebulki i pietruszki
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła
 

Przygotowanie:

 Ziemniaki obrać i zetrzeć do miski z zimną wodą. Osączyć na sicie. Wodę wyłapać i odstawić, a kiedy skrobia osiądzie na dnie, zlać wodę. Skrobię dodać do ziemniaków. Mleko zagotować i wsypać grysik i pozwolić, aby napęczniał przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do ziemniaków dodać, posiekane zioła, grysik i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dobrze wymieszać. Z bułek odciąć skórkę, resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.  30 g masła rozgrzać na patelni i wsypać pokrojoną bułkę, cebulę i czosnek, przesmażyć. Z ciasta formować okrągłe kluski z nadzieniem z przesmażonej bułki z cebulką. Kluski gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z pozostałą bułką z cebulą. Dekorować ziołami.

 



Czas przygotowania 60 minut

Jedna porcja zawiera 1430 kJ/342 kcal

4 Porcji


Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | kluski | Kuchnia niemiecka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje