Bakłażany z orzechami - Manana

<b>Składniki</b>: bakłażany, olej, czosnek, mielone orzechy włoskie, kurkuma, suszona czerwona papryka, sól, aceto balsamiko, zielona kolendra, czerwona cebula.

Przygotowanie

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plasterki (pół cm), posolić i odstawić na 10-15 minut. Bakłażany się"spocą", wytrzeć papierowym ręcznikiem. Układać na rozgrzanej patelni z tłuszczem (olej z oliwek lub olej słonecznikowy).Smażyć na rumiano z obu stron. Osobno przygotować gęstą pastę: czosnek starty, mielone orzechy włoskie, kurkuma, suszona czerwona papryka, sól, aceto balsamiko - 1 łyżeczka, 2 łyżki cieplej wody, wszystko wymieszać. Gotową pastą posmarować usmażone plasterki bakłażanu, udekorować obficie zieloną kolendrą. Uwaga: jeżeli nie mamy zielonej kolendry, to dodajemy w paście suszoną zmieloną kolendrę, a bakłażana udekorujemy czerwoną cebulą pokrojoną w plastry-wiórki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas