Duszony łosoś z makaronem - Gosia

<b>Składniki na 4 porcje: </b> 4 porcje łososia po 275g każda, 85g masła, 175 ml wytrawnego wina, szczypta soli, 8 ziarenek pieprzu, 1 gałązka świeżego kopru i estragonu, 1 cytryna pokrojona w plastry, 450 g suchego makaronu, 2 łyżki oliwy, 25 g mąki pszennej, 150 ml letniego mleka, sok i drobno starta skórka z 2 cytryn, 55 g posiekanej rzeżuchy, sól, pieprz.

Przygotowanie

Porcję łososia ułożyć na dużej patelni. Wlać wino, dodać 55g masła, sól, ziarna pieprzu, koper, estragon i plasterki cytryny. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, przykryć i dusić przez 10 minut. Ostrożnie wyjąć kawałki ryby, przecedzić płyn w którym się gotowały i zachować. Obrać rybę ze skóry i usunąć ości. Ułożyć na ogrzanym talerzu, przykryć i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie w dużym garnku zagotować osoloną wodę na średnim ogniu. Dodać makaron i gotować przez około 12 minut, aż będzie ugotowany (uwaga nie rozgotować!). Odcedzić i skropić oliwą, przełożyć na rozgrzany półmisek, przykryć kawałkami łososia i trzymać w ciepłym miejscu. W rondlu roztopić resztę masła, wsypać mąkę i smażyć,mieszając 2 minuty. Wlać mleko i 7 łyżek sosu, w którym dusił się łosoś. Wymieszać, dodać sok i skórkę startą z cytryn. Gotować, mieszając przez 10 minut. Dodać do sosu rzeżuchę i ostrożnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sosem rybę, przybrać plasterkami cytryny i rzeżuchą;-) Podawać natychmiast.

Mniam, mniam ;-) Smacznego

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas