Kurczak a la Strogonow - annapastryk

<b>Składniki</b>: pierś z kurczaka, sól, pieprz, olej, pieczarki, cebula, vegeta, liść laurowy, przecier pomidorowy, keczup, ostra i słodka papryka, śmietana, ryż, papryka czerwona.

Przygotowanie

Pierś z kurczaka pokrój na w miarę małe paseczki, posól, popieprz i obsamż na oleju na lekko rumiano, przełóż do garnka, następnie przesmaż pokrojone pieczarki ok 20-25 dkg przełóż do garnka. Dalej przesmaż drobno pokrojoną w kostkę dość dużą cebulę przełóż do garnka,.podlej lekko wodą, dodaj łyżkę vegety, listek laurowy, parę ziaren pieprzu i ziela. Duś w miarę do miękkości następnie dodaj przecier pomidorowy, można też łyżkę keczupu. Dopraw do smaku pieprzem, papryką ostrą i słodką, na koniec dodaj 2-3 łyżki śmietany. Podawaj z ryżem z papryką czerwoną tj. ugotuj szklankę ryżu i trzymaj ją w cieple. W oddzielnym garnku czerwoną paprykę drobniutko pokrojoną podduś do miękkości na maśle (ze 3 łyżki masła), włóż do papryki ugotowany ryż, dobrze wymieszaj - podawaj ze "strogonowem". Dobrze posyp natką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas