Zupa-krem z rzeżuchy
Wiosenna zupa.

Składniki:
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, - szklanka rzeżuchy, - 4 duże ziemniaki, - 3 łyżki śmietany 22 proc.,- 1/2 łyżki masła, - sól, - 2 jajka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji). 2. Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Posolić. 3. Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja: 230 kcal