800 złotych za pizzę. To nie żart, to restauracja nad Bałtykiem
Wykwintne dania potrafią zaskoczyć ceną. W końcu najlepszej jakości składniki, nieoczekiwane kompozycje smakowe i umiejętności szefów kuchni mają swoją cenę. Kwoty rzędu kilkuset złotych za danie w najlepszych restauracjach świata nikogo już nie dziwią. Co jednak gdyby zapłacić tyle za… pizzę?
W internecie zrobiło się głośno o restauracji Casa di Paolo w Redzie na Pomorzu. Wszystko za sprawą youtubera MrKryha, który z okazji przypadającego kilka dni temu dnia pizzy postanowił spróbować najdroższej pizzy w Polsce. Kosztuje ona 799 zł i jest dostępna tylko na specjalne zamówienie.
Skąd tak wysoka cena?
Za cenę pizzy odpowiadają ekskluzywne składniki kulinarne, wykorzystane do jej przygotowania. Te luksusowe produkty odznaczają się wysoką jakością i nietypowym smakiem. Na najdroższej w Polsce pizzy można znaleźć:
- kawior z jesiotra syberyjskiego,
- świeżo startą czarna trufla,
- homara gotowanego w białym winie,
- jadalne złoto.
Youtuber podzielił się w komentarzu pod filmem orientacyjnymi cenami tych luksusowych składników. "Trufla 200 zł, kawior 200 zł, homar 120-150 zł, jadalne złoto około 80 zł, ciasto barwione węglem ręcznie wyrabiane, wino, mozzarella fior di latte (jeszcze z kilkanaście zł)" - wymienił.
W swoim filmie MrKryha opowiada o daniu, opisując jego smak w następujący sposób:
Trufla ma taki delikatny, orzechowo-ziemnisty smak. Kawior słodko-słonawy, posmak morza. Homar fajnie tak ugotowany, sprężysty. Pizza ma bardzo cienkie ciasto, barwione na czarny kolor
Youtuber zapytał też internautów, co sądzą o takiej pizzy i czy sami by się na nią skusili. Opinie pod filmem są wyraźnie podzielone.
W tej cenie bym znalazł pizze we Włoszech i lot w dwie strony
Może i cena wysoka, ale w tym lokalu mogę i tyle zapłacić.
Jedyne co robi wrażenie to cena
Jeżeli jest tak dobra jak wygląda to warta jest swojej ceny