Reklama

Reklama

Zupa z młodej kapusty

Sycąca, pożywna, konkretna oraz bardzo smaczna. Ma lekkość wiosennej zupy i solidną mięsną wkładkę, dostarcza witamin, jednocześnie zaspokajając każdy głód.

Składniki

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 400 g mięsa pokrojonego w kostkę (z udźca indyka lub piersi z kurczaka)
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • 1 pomidor
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5-2 litrów wody
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub 2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy

1. Smażymy na oleju/smalcu cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy czosnek pokrojony drobno, później mięso także pokrojone w kostkę, wsypujemy przyprawy (wszystkie, oprócz kopru). Smażymy, aż mięso stanie się miękkie.

Reklama

2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, a także pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy, gotujemy. 

3. Szatkujemy nożem kapustę, wrzucamy ją do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do garnka zawartość patelni. Po ok. 10 min. wlewamy przetartego na tarce pomidora, a także koncentrat pomidorowy. Po 5 min. zagęszczamy zupę siemieniem lub mąką rozmieszaną z wodą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje