Kumkwat: Cytrus o wyjątkowych właściwościach odżywczych
Beta-karoten, związek o silnych właściwościach przeciwutleniających, kojarzymy głównie z marchewką. Tymczasem jego ważnym źródłem jest też kumkwat - jeden z najmniej popularnych w Polsce cytrusów. Warto to zmienić.
Kumkwat wzmacnia wzrok i odporność. Neutralizując toksyczne działanie wolnych rodników, chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych. Ma niepowtarzalny smak, wysoką wartość odżywczą i szereg właściwości zdrowotnych. O jakich mowa? Wyjaśniamy!
Okuliści biją na alarm. Wady wzroku są diagnozowane u coraz młodszych dzieci. Nauczanie zdalne w połączeniu z długimi godzinami, jakie młodzi ludzie spędzają w wolnym czasie przed monitorami komputerów i smartfonów, zbierają żniwo - pogarszając wzrok.
Obok rozsądnego korzystania z urządzeń emitujących niebieskie światło, konieczne jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w beta-karoten. Jego obecność w menu to najlepsza profilaktyka chorób narządu wzroku, takich jak jaskra i zaćma - problemów, z którymi w przeszłości borykali się seniorzy. Dziś, w skutek rozwoju cywilizacji, dotykają coraz młodszych ludzi.
Obok marchwi, dyni czy jarmużu, warto sięgnąć po kumkwat. Cytrus, który poza wzmocnieniem narządu wzroku, ma szereg innych właściwości dla zdrowia i cieszy się coraz większym zainteresowaniem Europejczyków. Jego korzenie sięgają Chin, ale dziś kumkwat jest uprawiany również w krajach europejskich. Prym wiedzie Grecja.
Nazywany "karłowatą pomarańczą" (a także "złotą pomarańczą") kumkwat ma szereg korzyści metabolicznych. Jak większość owoców, ma odczyn alkaliczny, sprzyja więc utrzymaniu lub przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Jej zachwianie, a dokładniej zakwaszenie organizmu, jest poważnym problemem, z jakim w dobie wysokoprzetworzonej żywności, zmaga się znaczna część społeczeństwa.
Kumkwat sprzyja ruchom perystaltycznym jelit. Obecny w diecie pomoże usunąć złogi i zbędne produkty przemiany materii. Jest niezawodny w walce z zaparciami.
Choć jest słodki, nie musi być eliminowany z diety cukrzycowej. Kumkwat ma średni indeks glikemiczny (IG=40), więc diabetycy i osoby z insulinoopornością mogą korzystać z jego walorów. Oczywiście z umiarem.
Po złote owoce kumkwatu warto sięgnąć w trakcie diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny i skuteczny w usprawnianiu procesów metabolicznych, co na etapie redukcji masy ciała ma kluczowe znaczenie. Zarówno dla efektów, jak i motywacji. Dieta odchudzająca nie może wykluczać smaku słodkiego. Trzeba tylko nauczyć się szukać jego zdrowszych źródeł.
Jak każdy cytrus, kumkwat obfituje w witaminę C, nazywaną potocznie strażniczką odporności. C wzmacnia system immunologiczny do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi, z którymi w sezonie jesienno-zimowym mamy do czynienia zdecydowanie częściej niż latem.
Nie ma lepszej metody na utrzymanie zdrowia od profilaktyki, którą regularnie i konsekwentnie wdrażamy w życie. Jej głównym elementem jest zbilansowana, wypełniona warzywami i owocami dieta. Zimą, gdy rodzime produkty stają się niedostępne, jak najczęściej sięgajmy po cytrusy, w tym kumkwat.
Bogactwo witaminy C daje kumkwatowi silne właściwości przeciwutleniające. Obecny w menu pomoże nie tylko w starciu z sezonowymi infekcjami. Przeciwutleniacze to najskuteczniejsza, naturalna broń, jakiej możemy użyć w walce z panoszącymi się wolnymi rodnikami. Te wyjątkowo aktywne, niesparowane elektrony sieją w ludzkim organizmie prawdziwe spustoszenie, które możemy hamować poprzez mądre wybory żywieniowe. Kumkwat nie tylko wzmacnia odporność. Zawarta w nim witamina C spowalnia przedwczesne starzenie komórek skóry i wzmacnia jej elastyczność.
Owoce kumkwatu są dostępne w wielu sklepach stacjonarnych i w sprzedaży internetowej. Doskonale smakują zjadane solo. Co ciekawe, choć do złudzenia przypominają małą pomarańczę, owoce kumkwatu mogą być zjadane w całości, razem ze skórką. Ta jest cieńsza i delikatniejsza niż skórka większych cytrusów.
W porównaniu z pomarańczą, kumkwat jest mniej soczysty, dlatego dobrze sprawdzi się jako dodatek do deserów, sałatek, dań na bazie makaronu, a także potraw mięsnych. Wzbogaci ich nuty smakowe i pomoże strawić posiłek.
Zobacz także:
Najgorsze, co można zrobić z makaronem. Straci właściwości
Nie tylko do gotowania. Niezwykłe zastosowanie liści laurowych