Bez przepychania i drażniącej chemii. Skuteczny patent na udrożnienie odpływu
Zatkany zlew w kuchni to jedna z najbardziej irytujących sytuacji domowych, z jakimi możemy się spotkać. Słyszymy podejrzane bulgotanie, z odpływu wydobywa się brzydki zapach, a woda spływa bardzo powoli lub całkiem zatrzymuje się w komorze zlewu. Czy konieczna jest interwencja hydraulika? Najpierw wypróbuj domowy sposób na zatkany odpływ. Z dużą skutecznością upora się z problemem, a potrzebne akcesoria najpewniej masz pod ręką.
Spis treści:
Najwięksi wrogowie odpływu. Dlaczego zlew w kuchni się zatyka?
Często powodem jest nasza własna niefrasobliwość. Właśnie przez nią w zlewie lądują resztki jedzenia, które najczęściej są przyczyną zatkanego odpływu. Nawet niewielkie okruszki z czasem mogą odkładać się w instalacji, tworząc kłopotliwe zatory.
W rurach lądują fusy z kawy i herbaty czy resztki ziół. Nadal wielu z nas nie wie, co zrobić z olejem po smażeniu i niesłusznie wylewa go do zlewu. Do tłustej warstwy tworzącej się w odpływie resztki żywności przyczepiają się jeszcze łatwiej, powodując niemałe kłopoty w korzystaniu z kuchennego wyposażenia.
Domowy sposób na niedrożny odpływ
Zanim wezwiesz fachowca lub zaopatrzysz się w chemiczne i żrące preparaty, wypróbuj bardziej naturalny sposób. Ominą cię drażniące opary i niepotrzebne wydatki, ponieważ wykorzystasz produkt, którego zwykle spore ilości mamy w kuchennych zapasach. Mowa o zastosowaniu soli do udrożnienia zatkanego odpływu.
Popularna przyprawa wykazuje się właściwościami ściernymi. Dlatego działa jak tarka, oczyszczając rury z resztek jedzenia. Poradzi sobie nawet z osadami z tłuszczu. Jak się za to zabrać? Gdy woda już opadnie, pięć łyżek stołowych soli wsyp do odpływu i zalej dwoma litrami wrzątku. Szybko zauważysz, że zator w zlewie zniknął.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z odpływu?
Pozostałości posiłków i napojów, które przez nieuwagę lądują w odpływie, dają kolejny nieprzyjemny objaw. Brzydki zapach wydobywający się ze zlewu skutecznie zniechęca do spędzania czasu w kuchni. Niestety, problem sam się nie rozwiąże i nie minie samoistnie. Konieczna jest nasza reakcja. Na szczęście uporanie się z tym kłopotem też nie musi być skomplikowane.
Kolejny raz zajrzyj do miejsca, w którym przechowujesz przyprawy. W celu zwalczenia nieprzyjemnego zapachu w kuchni sięgnij po cynamon. Ma wspaniały aromat, a do tego silne właściwości dezynfekujące. Możesz dodać łyżeczkę do soli we wspomnianym wcześniej patencie. Możesz również zadziałać intensywniej, gdy już udrożnisz odpływ.
- Wsyp do niego cztery łyżeczki cynamonu.
- Odczekaj 30 minut.
- Zalej litrem wrzątku.
Podobną skuteczność wykazują sproszkowany cynamon oraz gałka muszkatołowa.