Błyskawiczny obiad? 20 minut i kotlety już rozpływają się w ustach

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Jesień nie zawsze nastraja do stania w kuchni, ale po pracy trzeba czymś szybko napełnić burczący brzuch. Można zrobić coś pysznego, rozpływającego się w ustach i na dodatek coś bardzo odżywczego. W takiej sytuacji kotlety jajeczne to strzał w dziesiątkę. Robi się je dosłownie w 20 minut, a jeśli jajka ugotujemy odpowiednio wcześniej, to czas ten się jeszcze skraca. Jak zrobić kotlety jajeczne? Koniecznie musisz je spróbować.

Kotlety jajeczne to prawdziwy rarytas. Zrobisz je w kilka chwil
Kotlety jajeczne to prawdziwy rarytas. Zrobisz je w kilka chwil123RF/PICSEL

Kotlety jajeczne: Już w pracy będziesz o nich marzyć

Kotlety jajeczne są tak łatwe w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Na dodatek składniki są zazwyczaj pod ręką, więc nie musimy lecieć na zakupy, a od razu po pracy iść do domu, by je błyskawicznie przygotować. Smak kotletów jajecznych broni się sam, a jajka są na dodatek zdrowe, więc nie ma co się dłużej zastanawiać, tylko wziąć się do roboty.

Kotlety jajeczne: Składniki

  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety jajeczne?

  1. Najpierw gotujemy na twardo 5 jajek, studzimy w lodowatej wodzie i obieramy. 
  2. Następnie rozgniatamy je widelcem lub przeciskamy przez praskę. 
  3. Do masy dodajemy jajko surowe, dwie łyżki bułki tartej oraz przyprawy. 
  4. Całość mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. 

Całość nie powinna nam zająć dłużej niż 20 minut.

Kotlety jajeczne? Przepis modyfikuj

Powyższy przepis jest podstawowy, więc jeśli go opanowaliśmy przynajmniej w stopniu dobrym, to teraz czas na wytężenie umysłu i znalezienie nowych smaków. Co można dodać do naszych kotletów jajecznych? Zacznijmy od przypraw: oprócz soli i pieprzu, można sięgnąć po paprykę suszoną albo łyżeczkę musztardy, która podkręci smak.

Warto również sprawdzić, co mamy w lodówce albo spiżarni, bo możemy wykorzystać również resztki: natkę pietruszki, szczypior, cebulę, por i wiele, wiele innych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas