Bosacka wskazała najzdrowszy rodzaj pieczywa. Można zajadać codziennie

Katarzyna Bosacka jest znana w sieci z tego, że udziela porad dotyczących jedzenia i tego, by w sklepie wybierać jak najlepsze produkty. Tym razem specjalistka zwróciła uwagę na chleb. Czym kierować się w sklepie, by wybrać ten najzdrowszy?

Katarzyna Bosacka tym razem wzięła pod lupę chleby
Katarzyna Bosacka tym razem wzięła pod lupę chleby KurnikowskiAKPA

Opinie Katarzyny Bosackiej cieszą się dużym zainteresowaniem wśród internautów

Katarzyna Bosacka jest polską dziennikarką i prezenterką telewizyjną, znaną głównie z programów o tematyce konsumenckiej i zdrowotnej. Jest autorką i prowadzącą popularne programy telewizyjne, takie jak "Wiem, co jem" i "Wiem, co kupuję", które były emitowane na antenie TVN Style.

Jej porady i szczere opinie na temat produktów dostępnych w polskich sklepach spożywczych cieszą się dużym zainteresowaniem wśród internautów, którzy chętnie wykorzystują jej wiedzę w życiu codziennym.

Specjalistka niejednokrotnie zwracała uwagę na istotne rzeczy podczas wybierania produktów spożywczych, tak by były one jak najmniej przetworzone i zawierały najprostszą listę składników.

Tym razem w swoich mediach społecznościowych Katarzyna Bosacka skupiła się na tym, jaki kupować chleb, aby był zdrowy.

Jak kupić dobry chleb? Ilość rodzajów pieczywa nie pomaga w wyborze

chleb
chleb123RF/PICSEL

Pszenny, pełnoziarnisty, wieloziarnisty, czy może graham? To tylko kilka z dostępnych w Polsce rodzajów pieczywa. A w Polsce mamy ich bez liku, co wynika z bogatej tradycji piekarniczej oraz regionalnych różnic. Chociaż trudno jest podać dokładną liczbę rodzajów chleba, Polacy najchętniej wybierają właśnie te wcześniej wymienione.

Ale jaki chleb poleca kupować Katarzyna Bosacka?

"Dobrym rozwiązaniem jest chleb pełnoziarnisty - graham, czyli z mąki pszennej, pełnoziarnistej. Ma zupełnie inny kolor niż zwykły pszenny, bo ma w sobie otręby" - tłumaczy Katarzyna Bosacka.

Otręby to produkt uboczny przemiału zbóż, składający się z zewnętrznych warstw ziaren, takich jak pszenica, żyto, owies, jęczmień, ryż i inne. Są one bogate w błonnik pokarmowy, witaminy, minerały i inne korzystne składniki odżywcze.

"Najzdrowszy będzie jednak chleb pełnoziarnisty, ale z mąki żytniej oraz chleb razowy. Jest on wypiekany z 'grubej' mąki, mielonej tylko raz" - dodaje Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu.

Szybki przepis na wyborny chlebek lnianyInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas