Choroby porzeczek: Objawy, zwalczanie i zapobieganie

Uprawa porzeczek to całkiem wdzięczne zadanie. Owocowe krzewy wykazują dużą tolerancję na większość rodzajów podłoża, a zabiegi pielęgnacyjne, którym należy je poddawać, nie należą do zbyt skomplikowanych. Czerwone, czarne, a może białe? Niezależnie od koloru owoców, trzeba liczyć się z tym, że krzewy bywają podatne na różnego rodzaju infekcje. Sprawdź, jak rozpoznać choroby porzeczek, by skutecznie je zwalczać. Przekonasz się również, że proste zabiegi są w stanie zapobiegać niepokojącym objawom i utrzymywać uprawy w dobrej kondycji.

Jak rozpoznać choroby porzeczek?
Jak rozpoznać choroby porzeczek?123RF/PICSEL

Choroby porzeczek: Zachowaj czujność przez cały sezon!

Co prawda najgorszym doświadczeniem w uprawie krzewów owocowych jest zaobserwowanie objawów chorobowych tuż przed zbiorem, ale ogrodnicy muszą być uważni już od wczesnej wiosny. Infekcje mogą występować również podczas kwitnienia, w fazie zawiązywania i rozwoju owoców, a także po zbiorach. Podpowiadamy, jakie są najbardziej niepokojące sygnały i najpowszechniejsze choroby porzeczek, których pod żadnym pozorem nie można lekceważyć.

Antraknoza porzeczki

Antraknoza, znana również jako opadzina liści porzeczek, jest chorobą grzybową, której sprzyja duża wilgotność. Prawdopodobieństwo jej wystąpienia zwiększa się, kiedy okres między majem a lipcem jest deszczowy, a temperatura powietrza oscyluje średnio w przedziale 16-20°C. Pierwszymi objawami antraknozy są niewielkie brunatne plamy na liściach, które z czasem zajmują coraz większą powierzchnię, aż w końcu dochodzi do masowego zrzucania liści. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do porażenia owoców i zdrewniałych pędów.

Jak zapobiegać? W przypadku tej choroby znaczenie mają bardzo proste czynności:

  • Ryzyko wystąpienia opadziny zmniejsza się, jeśli pod koniec lata i jesienią będziesz regularnie usuwać z podłoża opadające liście.
  • Zadbaj o to, by krzewy nie były zbyt zagęszczone.
  • Nie używaj nawozów azotowych w nadmiarze.

W przypadku infekcji konieczne będzie użycie środków grzybobójczych. Jeśli jesteś zwolennikiem naturalnych metod ochrony roślin, zastosuj oprysk z czosnku.

Co oznacza żółknięcie liści porzeczki?

Jest to objaw, który pojawia się w przypadku różnych chorób, jednak najbardziej charakterystyczny jest dla łyżeczkowatości liści porzeczki i najczęściej atakuje odmianę czerwoną. Na liściach pojawia się mozaika żółtych plam. Kolejnym etapem jest zmiana wyglądu i deformacja liści - przyjmują kształt przypominający łyżeczkę. Pochodzenie nazwy infekcji wydaje się być teraz oczywiste.

Warto wiedzieć, że choroba ta często pojawia się w ogrodach, sadach i na działkach, w których uprawiane są także maliny. Za łyżeczkowatość odpowiada wirus, który rujnuje uprawy tych owocowych krzewów i bardzo łatwo się rozprzestrzenia. Ogrodnicy osobiście się do tego przyczyniają, używając tych samych, niezdezynfekowanych narzędzi ogrodniczych. Podstawy higieny muszą być zachowane także w plenerze!

Porzeczka a szara pleśń

To prawdziwa zmora ogrodników. Choroba często atakuje pomidory i truskawki, ale szara pleśń nie oszczędza także porzeczek. Objawia się szarym, mączystym nalotem, który w pierwszej kolejności widoczny jest na liściach. Szara pleśń z czasem może porażać wszystkie nadziemne części krzewów: kwiaty, pędy i owoce. Jeśli nie zareagujesz w porę, zauważysz liczne przebarwienia. Liście zaczną żółknąć, brązowieć i usychać, wierzchołki pędów obumrą, a owoce zgniją.

Zainfekowane części roślin należy natychmiast usunąć, ponieważ szara pleśń rozprzestrzenia się bardzo szybko. Może zaatakować nawet rośliny znajdujące się w sąsiedztwie. Konieczne okaże się także regularne stosowanie oprysków. Ich częstotliwość zależy od kalendarza i fazy rozwoju, w jakiej właśnie znajduje się krzew porzeczki.

W celu zapobiegania szarej pleśni poleca się częste usuwanie chwastów z bezpośredniego otoczenia porzeczek i cięcie nadmiernie rozrastających się pędów. Unikać należy wylewania wody bezpośrednio na liście podczas podlewania.

Biała plamistość liści porzeczki

Początki infekcji są niepozorne. W pierwszym etapie na liściach zauważyć można drobne i ciemne plamki. Jeśli nasze czujne ogrodnicze oko ich nie dostrzeże, przebarwienia zaczną się powiększać i zmienią barwę na szarobiałą. Ich cechą charakterystyczną jest ciemna obwódka. Na plamach daje się zauważyć także niewielkie czarne plamki - to zarodniki grzyba, czyli winowajcy całego zamieszania.

Przyjrzyj się dokładnie swoim uprawom
Przyjrzyj się dokładnie swoim uprawom123RF/PICSEL

Rozprzestrzenianie zachodzi szybko, skutkiem czego jest zrzucanie liści, zmniejszenie plonów porzeczki i jej osłabienie. Staje się bardziej podatna na niesprzyjające warunki, zwłaszcza zimowe temperatury. Co gorsza, w przypadku białej plamistości liści często dochodzi do infekcji wtórnych.

By zapobiec tej chorobie, nadal trzeba dbać o porządek w ogrodzie i regularnie usuwać chwasty oraz suche liście i pędy. Przenawożenie również może być powodem, przez który porzeczka staje się bardziej narażona na plamistość liści. Jak w przypadku wszystkich chorób grzybowych, reakcją na ich pojawienie się powinno być usunięcie zainfekowanych części rośliny i zastosowanie preparatu grzybobójczego.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas