Co zrobić, by róże w ogrodzie rozkwitły? Najlepsze sposoby!

Róże należy przycinać wczesną wiosną, najczęściej w kwietniu
Róże należy przycinać wczesną wiosną, najczęściej w kwietniu123RF/PICSEL

Jakie róże najlepiej sadzić w ogrodzie?

Wiosna na balkonie i w ogrodzie. Ostatni moment na sadzenie tych roślinInteria.tv

Z czym łączyć róże w ogrodzie? Najlepsze duety

Zobacz również:

Kiedy można przesadzać róże w ogrodzie? Pora roku ma znaczenie!

  • roślinę należy okopać głęboko i szeroko, delikatnie podważyć, wyjąć i dokładnie sprawdzić bryłę korzeniową
  • następnie należy usunąć stare i chore korzenie oraz przyciąć część naziemną
  • różę należy delikatnie przenieść w nowe miejsce tak, by jak najmniej ziemi odpadło od bryły korzeniowej i włożyć ją do wcześniej przygotowanego dołka. Powinien być on dwa razy większy i głębszy niż bryła korzeniowa. Róża powinna być posadzona na takiej samej głębokości na jakiej do tej pory rosła
  • różę  należy następnie bardzo obficie podlać, a na wierzchu usypać kopiec z kory sosnowej lub torfu. 

Jak dbać o róże w ogrodzie? Nie znoszą zimna i przeciągów

  • róże należy przycinać zgodnie z ich typem i zawsze wczesną wiosną. Pora roku ma w ich przypadku naprawdę duże znaczenie!
  • róże kochają ciepło i słońce, nie znoszą za to przeciągów i zimy - idealne jest dla nich miejsce osłonięte od wiatru
  • róże nie lubią mokrych i ciężkich gleb, za to świetnie rosną w tych lekko kwaśnych i żyznych
  • róż nie wolno podlewać w południe i wieczorem - mocne dzienne słońce może je wtedy poparzyć, a podlane wieczorem stają się podatne na choroby grzybowe
  • róże należy zabezpieczyć przed zimą zaraz po pierwszych, jesiennych przymrozkach. Zabezpieczamy je kopczykiem ziemi, a górną część owijamy dokładnie słomianą matą
Róża to roślina bardzo wymagająca, ale potrafi odwdzięczyć się pięknym wyglądem
Róża to roślina bardzo wymagająca, ale potrafi odwdzięczyć się pięknym wyglądem 123RF/PICSEL

Kiedy i jak przycinać róże? Najważniejsze zasady

Róże w ogrodzie: Aranżacje

Sernik różany – pyszne ciasto bez pieczeniaInteria Kulinaria