Czerstwe pieczywo nie pójdzie na zmarnowanie. Rozmiękczone w wodzie odżywi uprawy

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
1,5 tys.
Udostępnij
Dokładnie kruszę, wrzucam do wiadra i wlewam wodę. Przysmak pomidorów
Dokładnie kruszę, wrzucam do wiadra i wlewam wodę. Przysmak pomidorów123RF/PICSEL

Jak zrobić nawóz z suszonego chleba?

Suchy chleb jako nawóz - alternatywna metoda

  • 1,5 kg suchego chleba razowego
  • 10 l przefiltrowanej wody lub deszczówki
  1. Zaczynamy od pokruszenia lub pokrojenia chleba na mniejsze kawałki, a następnie umieszczamy go w wiadrze. Całość zalewamy 10 litrami wody. Ważne, by płyn dokładnie pokrył całe pieczywo.
  2. Wnętrze wiadra dokładnie mieszamy, a następnie wierzch przykrywamy gazą lub czystą pieluchą tetrową.
  3. Tak przygotowaną mieszankę pozostawiamy na siedem dni w ciepłym miejscu. Pamiętajmy, by raz dziennie przemieszać miksturę.
  4. Po kolejnych 2-3 dniach dodatkowo rozdrabniamy namoczony chleb. Możemy zrobić to za pomocą rąk zabezpieczonych rękawiczkami lub użyć blendera.
  5. Po tygodniu nawóz jest gotowy do użytku. Zanim jednak podlejemy nim ogórki i pomidory, zacznijmy od przecedzenia mikstury przez gazę lub gęste sito.
  6. Jeśli zależy nam, by przy podlewaniu dodatkowo wzbogacić glebę o wapń i potas, możemy wsypać 200 g popiołu na 5 litrów nawozu.

Dokarmianie ogórków i pomidorów odżywką z chleba

Z jakiego chleba przygotować nawóz?

Czy każde pieczywo nadaje się do przygotowania odżywki?
Czy każde pieczywo nadaje się do przygotowania odżywki?123RF/PICSEL
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prosty chleb na zakwasie
      Prosty chleb na zakwasieInteria KulinariaInteria Kulinaria
      Przejdź na