Częsta pomyłka podczas mrożenia. Te produkty tracą wszystkie walory

Mrożenie żywności pewnie nie raz, nie dwa okazało się zbawienne. Dzięki tej możliwości większe zapasy nie muszą iść na zmarnowanie, a my jesteśmy w stanie uniknąć częstych wizyt w sklepie spożywczym. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty można mrozić. Zwróć uwagę na kilka grup artykułów żywnościowych, które źle reagują na niskie temperatury.

Jakich produktów nie wolno mrozić?
Jakich produktów nie wolno mrozić?123RF/PICSEL

Dlaczego zamrażarka nie zawsze jest trafnym wyborem?

Mimo że mrożenie to jedna z najbardziej efektywnych metod przechowywania żywności, posiada swoje ciemne strony. Co prawda pozwala na zachowanie świeżości i wartości odżywczych jedzenia nawet przez kilka miesięcy, ale w niektórych przypadkach niska temperatura może negatywnie wpłynąć na smak, teksturę i właściwości. Upewnij się, że wiesz, czego nie należy mrozić, aby domowe posiłki były smaczne i zdrowe.

Mrożenie żywności wymaga znajomości kilku zasad
Mrożenie żywności wymaga znajomości kilku zasad123RF/PICSEL

Mrożenie mięsa — kiedy się nie sprawdzi?

Surowe mięso w zamrażarce jest dość powszechnym widokiem. Bez zbędnej refleksji umieszczamy na półkach porcje na kotlety, gulasze lub inne potrawy. Wobec tego, czy istnieją przeciwwskazania do mrożenia mięsa?

W chłodziarce nie powinny lądować smażone porcje. Po rozmrożeniu stracą apetyczną konsystencję i walory smakowe. Najpewniej mięso stanie się gumowate, a posiłek daleki będzie od przyjemności. Dlaczego tak się dzieje? Obróbka termiczna mięsa przed mrożeniem zmienia strukturę białek. Jeśli zdecydujemy się na mrożenie, jakość jedzenia ulegnie wyczuwalnemu pogorszeniu.

Owoce i warzywa, które nie nadają się do mrożenia

Mrożonki pozwalają cieszyć się smakiem sezonowych warzyw i owoców, kiedy trudno znaleźć je w warzywniakach czy na straganach. Krótki czas obróbki sprawia, że szybko możemy wyczarować warzywny dodatek do obiadu. Przyrządzenie różnorodnych koktajli albo wykorzystanie do deserów — sposobów na ich zastosowanie jest mnóstwo.

Mimo wszystko nie wszystkie rodzaje powinny znaleźć się w zamrażarce. Owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody tracą swoją strukturę i walory smakowe pod wpływem niskiej temperatury. Do mrożenia nie nadają się przede wszystkim ogórki, pomidory, sałata i cytrusy.

Czy jajka można mrozić?

Nie jest to najlepszy pomysł w przypadku jaj ugotowanych na twardo lub na miękko. Należy przyrządzać taką ilość, jaką będziemy w stanie zjeść na bieżąco. Sprawa wygląda nieco inaczej, gdy mówimy o mrożeniu surowych jajek.

Manewr ten jest dopuszczalny, ale pod pewnymi warunkami. Pod żadnym pozorem nie należy umieszczać w zamrażarce jajek w skorupkach. Niska temperatura sprawia, że mogłyby one pęknąć i zanieczyścić wnętrze urządzenia szkodliwymi bakteriami. Jeśli zależy nam na długim przechowywaniu jajek, należy rozdzielić je rozbić, oddzielić białka od żółtek i mrozić osobno.

Resztki po obiedzie

Nie zawsze jesteśmy w stanie dokładnie oszacować porcję przygotowywanego jedzenia, zwłaszcza gdy przyrządzamy posiłek dla kilku osób. Pojawia się pytanie, co zrobić z ziemniakami z obiadu? Mrożenie w tym przypadku jest chybionym pomysłem. Tak samo jest w przypadku ugotowanego makaronu i ryżu. Lepiej wykorzystać je do zrobienia posiłku na dzień następny — z pomocą przychodzą przepisy np. na zapiekanki i inne dania jednogarnkowe.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas