Częsta pomyłka podczas mrożenia. Te produkty tracą wszystkie walory
Mrożenie żywności pewnie nie raz, nie dwa okazało się zbawienne. Dzięki tej możliwości większe zapasy nie muszą iść na zmarnowanie, a my jesteśmy w stanie uniknąć częstych wizyt w sklepie spożywczym. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty można mrozić. Zwróć uwagę na kilka grup artykułów żywnościowych, które źle reagują na niskie temperatury.
Spis treści:
Dlaczego zamrażarka nie zawsze jest trafnym wyborem?
Mimo że mrożenie to jedna z najbardziej efektywnych metod przechowywania żywności, posiada swoje ciemne strony. Co prawda pozwala na zachowanie świeżości i wartości odżywczych jedzenia nawet przez kilka miesięcy, ale w niektórych przypadkach niska temperatura może negatywnie wpłynąć na smak, teksturę i właściwości. Upewnij się, że wiesz, czego nie należy mrozić, aby domowe posiłki były smaczne i zdrowe.
Mrożenie mięsa — kiedy się nie sprawdzi?
Surowe mięso w zamrażarce jest dość powszechnym widokiem. Bez zbędnej refleksji umieszczamy na półkach porcje na kotlety, gulasze lub inne potrawy. Wobec tego, czy istnieją przeciwwskazania do mrożenia mięsa?
W chłodziarce nie powinny lądować smażone porcje. Po rozmrożeniu stracą apetyczną konsystencję i walory smakowe. Najpewniej mięso stanie się gumowate, a posiłek daleki będzie od przyjemności. Dlaczego tak się dzieje? Obróbka termiczna mięsa przed mrożeniem zmienia strukturę białek. Jeśli zdecydujemy się na mrożenie, jakość jedzenia ulegnie wyczuwalnemu pogorszeniu.
Owoce i warzywa, które nie nadają się do mrożenia
Mrożonki pozwalają cieszyć się smakiem sezonowych warzyw i owoców, kiedy trudno znaleźć je w warzywniakach czy na straganach. Krótki czas obróbki sprawia, że szybko możemy wyczarować warzywny dodatek do obiadu. Przyrządzenie różnorodnych koktajli albo wykorzystanie do deserów — sposobów na ich zastosowanie jest mnóstwo.
Mimo wszystko nie wszystkie rodzaje powinny znaleźć się w zamrażarce. Owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody tracą swoją strukturę i walory smakowe pod wpływem niskiej temperatury. Do mrożenia nie nadają się przede wszystkim ogórki, pomidory, sałata i cytrusy.
Czy jajka można mrozić?
Nie jest to najlepszy pomysł w przypadku jaj ugotowanych na twardo lub na miękko. Należy przyrządzać taką ilość, jaką będziemy w stanie zjeść na bieżąco. Sprawa wygląda nieco inaczej, gdy mówimy o mrożeniu surowych jajek.
Manewr ten jest dopuszczalny, ale pod pewnymi warunkami. Pod żadnym pozorem nie należy umieszczać w zamrażarce jajek w skorupkach. Niska temperatura sprawia, że mogłyby one pęknąć i zanieczyścić wnętrze urządzenia szkodliwymi bakteriami. Jeśli zależy nam na długim przechowywaniu jajek, należy rozdzielić je rozbić, oddzielić białka od żółtek i mrozić osobno.
Resztki po obiedzie
Nie zawsze jesteśmy w stanie dokładnie oszacować porcję przygotowywanego jedzenia, zwłaszcza gdy przyrządzamy posiłek dla kilku osób. Pojawia się pytanie, co zrobić z ziemniakami z obiadu? Mrożenie w tym przypadku jest chybionym pomysłem. Tak samo jest w przypadku ugotowanego makaronu i ryżu. Lepiej wykorzystać je do zrobienia posiłku na dzień następny — z pomocą przychodzą przepisy np. na zapiekanki i inne dania jednogarnkowe.