Reklama

Reklama

Czosnek w ogródku - po tych szkodnikach nie będzie już śladu

Czosnek od pokoleń stosowany jest jako świetny dodatek do podbicia smaku wielu dań, ale i remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Nie każdy jednak wie, że czosnek może być także wykorzystany w ogrodzie w celu odstraszania szkodników.

Czosnek uznawany jest za jeden z najlepszych, naturalnych antybiotyków. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Zawiera w sobie ponad 100 substancji aktywnych, które prozdrowotnie wpływają na nasz organizm, co potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia. Czosnek jest źródłem selenu, wapnia, cynku i fosforu. Znajdująca się w czosnku allicyna, to organiczny związek siarki o silnym działaniu bakteriobójczym.

Spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko powstawania zawałom i udarom. Dzieje się tak dlatego, że czosnek reguluje ciśnienie krwi, rozkurczając naczynia krwionośne. Ponadto wzmacnia odporność, dlatego zalecany jest przy przeziębieniu, ale oprócz tego z powodzeniem możemy go stosować, mając problemy z grzybicą, zapaleniem dróg moczowych, przy zatruciu ołowiem czy przy zakażeniu bakteryjnym i wirusowym.

Reklama

Czosnek w ogródku - zastosowanie

Jeśli w naszym ogródku pojawiają się nieproszeni goście w postaci myszy, nornic czy ślimaków, możemy je skutecznie wyprosić za pomocą czosnku. W tym celu czosnek należy zasiać obok marchwi, truskawek lub innych warzyw i owoców. Zapach czosnku powinien skutecznie odstraszyć szkodniki.

Dobrym pomysłem jest również zrobienie oprysku z czosnku, który z powodzeniem możemy aplikować na rośliny. Tego typu oprysków boją się wszelkiego rodzaju owady, które wyrządzają szkody w naszym ogródku. Mszyce, wciornastki, przędziorki szeroki łukiem omijać będą nasze rośliny, a ponadto oprysk z czosnku pomoże roślinom uporać się z chorobami grzybiczo-bakteryjnymi.

Czytaj także: Tak szybko zniwelujesz czosnkowy oddech

Jak zrobić wywar z czosnku?

Do zrobienia wywaru potrzebnych jest 20 główek czosnku i 4 litry wody. Czosnek w łupinach kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy przez pół godziny. Po zagotowaniu i ostygnięciu czosnek należy przecedzić. Oprysk należy sporządzić w proporcji 1:10 - jeden litr wywaru na 10 litrów wody. Oprysk stosować co 6 dni. 

Czosnek - kto nie powinien go spożywać?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy