Tak szybko zniwelujesz czosnkowy oddech. Te produkty pomagają
Czosnek zawiera mnóstwo składników aktywnych, które korzystnie wpływają na organizm. Przypisuje się mu działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. To także aromatyczna przyprawa, która sprawia, że potrawy nabierają nieco ostrzejszego smaku. Wiele osób rezygnuje z jedzenia czosnku – mimo jego walorów smakowych i prozdrowotnych właściwości. Przyczyną jest czosnkowy oddech, a więc nieprzyjemna woń, która wydobywa się z ust po zjedzeniu tego warzywa. Jak się jej pozbyć?
Lubisz dania sowicie przyprawione czosnkiem, ale rezygnujesz z nich, ponieważ boisz się nieświeżego oddechu? To częsta przyczyna rezygnowania z tego popularnego, zdrowego warzywa. Czosnkowego oddechu trudno jest się pozbyć. Czasami nieprzyjemna woń pozostaje wyczuwalna nawet pomimo dokładnego umycia zębów i języka.
Problem czosnkowego oddechu był tak popularny, że postanowili zająć się nim naukowcy. Badacze z Ohio odkryli, co najskuteczniej likwiduje nieprzyjemny zapach z ust, który pojawia się po zjedzeniu czosnku. Wyniki eksperymentu, jego przebieg oraz wnioski opublikowano na łamach pisma naukowego "Journal of Food Science".
Uczestników badania poproszono, aby przez 25 sekund żuli świeży czosnek. Następnie osoby biorące udział w eksperymencie podzielono na pięć grup. Każda z nich otrzymała do zjedzenia inny produkt, który w założeniu miał osłabić czosnkowy oddech.
- Pierwsza grupa: woda
- Druga grupa: jabłka i sok z jabłek
- Trzecia grupa: surowa i gotowana sałata
- Czwarta grupa: liście mięty i sok z mięty
- Piąta grupa: zielona herbata
Który produkt okazał się najbardziej skuteczny w walce z czosnkowym oddechem? Jak wynika z opublikowanych wniosków, zdecydowanie najlepiej poradziły sobie liście mięty. Naukowcy poinformowali, że surowe jabłka oraz surowa sałata także niwelują nieświeży oddech, ich skuteczność jest jednak nico niższa.
Z kolei woda oraz zielona herbata nie wpłynęły na poziom substancji lotnych, a w związku z tym nie przyczyniły się do zniwelowania nieświeżego oddechu.
Badania wykazały także, że surowe produkty znacznie lepiej radzą sobie z czosnkowym oddechem. "Zawierają zarówno enzymy, jak i związki fenolowe, ich skuteczność w zwalczaniu czosnkowego oddechu jest większa niż produktów poddanych obróbce termicznej, która niszczy enzymy i pozostawia jedynie związki fenolowe" - wyjaśnili autorzy eksperymentu.
***
Zobacz również:
Chiński czosnek wybielany chlorem! Wystrzegaj się go!