Czy drożdże można mrozić? Doświadczeni kucharze stosują ten trik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Świeże drożdże — czy nadają się do mrożenia?
Świeże drożdże — czy nadają się do mrożenia?123RF/PICSEL

Zamrażanie drożdży to sprytny trik

Rzadko udaje się wykorzystać kostkę drożdży w całości
Rzadko udaje się wykorzystać kostkę drożdży w całości123RF/PICSEL

Jak zamrozić drożdże? Proste zasady

  • Przygotowanie drożdży: Do mrożenia używaj jak najświeższego produktu. Najlepiej zrób to od razu po zakupie, kiedy oddzielisz porcję potrzebną do bieżącej pracy w kuchni. Podziel drożdże na kawałki odpowiadające ilości, jakiej zwykle używasz do wypieków (np. 10-20 g). Dzięki temu łatwiej odmrozisz dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
  • Pakowanie: Należy szczelnie je owinąć, aby uniknąć wysychania i wchłaniania zapachów z zamrażarki. W tym celu możesz wykorzystać folię spożywczą, woreczki strunowe lub pojemniki przeznaczone do mrożenia żywności.
  • Oznaczenie: Na opakowaniu wpisz datę mrożenia. Mrożone drożdże nadają się do użycia przez sześć miesięcy.
  • Zamrażanie: Podzielone na kawałki drożdże przechowuj w temperaturze -18°C. Ułóż je w miejscu, gdzie nie będą narażone na częste zmiany temperatury. Nie służy im sąsiedztwo drzwi zamrażalnika.

Jak rozmrozić drożdże?

„Ewa gotuje”: Ciasto drożdżowe z konfiturą i kruszonkąPolsat