Tych grzybów szukaj w polskich lasach. Oto lista najzdrowszych i najsmaczniejszych gatunków

Już wiele lat temu został obalony mit, jakoby grzyby nie miały mieć żadnych zdrowotnych właściwości. Dzięki dokładnej analizie badaczom udało się ustalić, że tak naprawdę ich zaletą jest nie tylko smak, ale również korzystny wpływ na odporność, a nawet zapobieganie niektórym chorobom. Spośród wielu gatunków grzybów rosnących w Polsce wybrano te, które zdaniem ekspertów są najzdrowsze. To ich wyglądaj w pierwszej kolejności.

Grzyby są nie tylko smaczne ale również odżywcze. Warto zbierać szczególnie te, które uznaje się za najzdrowsze
Grzyby są nie tylko smaczne ale również odżywcze. Warto zbierać szczególnie te, które uznaje się za najzdrowsze123RF/PICSEL

Czy grzyby są zdrowe?

Przez wiele lat twierdzono, że grzyby to bezwartościowe rośliny, których jedyną zaletą jest smak. Dziś panuje zupełnie inne przekonanie - z uwagi na to, że zawierają sporo białka, mówi się, że mogą stanowić roślinny zamiennik mięsa, a pod względem zawartości witamin i związków organicznych porównywane są do niektórych warzyw. Grzyby to doskonałe uzupełnienie codziennej diety, dlatego zaleca się jeść je nie tylko w sezonie, ale również warto zamrozić, ususzyć i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.

Kiedy trwa sezon na grzyby w Polsce?

W Polsce oficjalnie sezon grzybobrania i wysypu leśnych darów rozpoczyna się w drugiej połowie września i trwa mniej więcej do końca listopada. Przy sprzyjających warunkach atmosferycznych zaczynają się jednak pojawiać się dużo wcześniej - w połowie maja. Latem można zbierać m.in. kurki i maślaki. Jesienią natomiast w ściółce leśnej wyrastają zdecydowanie liczniej - pojawiają się takie gatunki jak: borowiki, koźlarze, podgrzybki, kanie i inne.

Które grzyby są najzdrowsze?

Co do tego, że grzyby są nie tylko smaczne, ale i zdrowe nie ma już żadnych wątpliwości. Poszczególne gatunki różnią się jednak między sobą ilości witamin, białka, minerałów, tłuszczy, węglowodanów, zawartością wody czy obecnością antyoksydantów - związków, które neutralizują wolne rodniki i mogą przeciwdziałać wielu chorobom - również nowotworowym. Dzięki dokładnej analizie składu polskich grzybów na przestrzeni lat ekspertom udało się ustalić, które z nich są najcenniejsze pod względem właściwości prozdrowotnych. Po które więc warto sięgać najczęściej?

Najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce - ranking

  • Borowik szlachetny

Borowika szlachetnego nie bez powodu uznaje się na "króla wszystkich grzybów". Na tle innych wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartość białka - ok. 5,5 proc. Podobną zawartość znajdziemy np. w chlebie i mleku, jednak z uwagi na obecność chityny w ścianach komórkowych tych grzybów, dla człowieka dostępna jest tylko jego część. Po rozdrobnieniu i poddaniu obróbce termicznej będzie to składnik zdecydowanie lepiej dostępny i przyswajalny. Ponadto prawdziwki z uwagi na to, że są mięsiste i zwarte, mieszczą spore ilości antyoksydantów (przeciwutleniaczy), są również źródłem witamin z grupy B, potasu i wielu innych minerałów. Borowiki szlachetne występują zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych - najczęściej można je spotkać w pobliżu świerków.

Borowiki są w stanie "pomieścić" najwięcej składników odżywczych
Borowiki są w stanie "pomieścić" najwięcej składników odżywczych123RF/PICSEL
  • Pieprznik jadalny, czyli kurka

O tym, że kurki są grzybami o największych zasobach witamin z grupy B, donieśli japońscy naukowcy. Związki zawarte w tym smacznych grzybach działają także antybakteryjnie i antywirusowo, ponadto wpływają korzystnie na układ nerwowy. Kurki to również źródło żelaza (3,47 mg/ 100 g), potasu (aż 500 mg/100 g), beta-karotenu, a do tego są jednym ze źródeł witaminy D pochodzenia roślinnego. Kurki można znaleźć w lasach iglastych i mieszanych, pod dębami, bukami, sosnami i świerkami.

Kurki to doskonałe źródło żelaza, potasu i beta karotenu
Kurki to doskonałe źródło żelaza, potasu i beta karotenuStanisław BielskiEast News
  • Opieńka miodowa

Opieńki miodowe to grzyby zawierające substancje, które mogą pozytywnie wpływać na układ krążenia, ukrwienie kończyn, mózgu i serca, a także na wzrok. Posiadają właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Kolejną ich zaleta jest również fakt, że grzyby te rzadko atakowane przez robaki. Opieńki rosną na pniach różnych gatunków drzew iglastych i liściastych.

Opieńki miodowe wykazują wiele zdrowotnych właściwości. Można spotkać je na pniach drzew
Opieńki miodowe wykazują wiele zdrowotnych właściwości. Można spotkać je na pniach drzewMarek MIS/EastNewsEast News
  • Czubajka kania

Czubajki kanie to duże i mięsiste grzyby rosnące na brzegach lasów, łąkach, a nawet w przydomowych ogródkach. W ich wnętrzu kryje się kopalnia witamin z grupy B oraz C, A, D i E. Dostarczają również minerałów. Najlepiej smakują obtoczone w panierce z bułki tartej i usmażone.

Czubajka kania ma smukła i długa, z zygzakowatym wzorem i lekko orzechowy zapach
Czubajka kania ma smukła i długa, z zygzakowatym wzorem i lekko orzechowy zapach123RF/PICSEL
  • Mleczaj rydz

Mleczaje rydze to grzyby o rdzawym zabawieniu, które również obfitują w mnóstwo zdrowych składników. Ustalono, że ich jedzenie wspomaga trawienie, pozytywnie wpływają na układ kostny i nerwowy. Ponadto mogą łagodzić stres i być pomocne w walce z nadciśnieniem tętniczym. W ich owocnikach znajdują się związki o działaniu antybiotycznym - działają odstraszająco na bakterie Salmonelli i prątki wywołujące gruźlicę. Rydze rosną zazwyczaj w lasach świerkowych i gajach liściastych w bliskim sąsiedztwie sosen.

Mleczaje rydze zawierają związki o działaniu antybiotycznym
Mleczaje rydze zawierają związki o działaniu antybiotycznymG. Lesinski East News
  • Podgrzybek

Podgrzybki są cenne szczególnie z uwagi na obecność flawonoidów - dzięki nim wykazują działanie przeciwzapalne i detoksykujące. Z kolei za sprawą kwasu linolowego pomagają szybciej utracić zbędne kilogramy. Podgrzybki to także cenne źródło kwasu palmitynowego i oleinowego. Spotkać można je w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, pod bukami, dębami czy świerkami.

Podgrzybki są cenione za właściwości przeciwzapalne i detoksykujące
Podgrzybki są cenione za właściwości przeciwzapalne i detoksykującePIOTR KAMIONKA/REPORTER/PIOTR KAMIONKA/REPORTEREast News
  • Koźlarz

Koźlarze zwane też kozakami to grzyby rosnące zazwyczaj na skrajach lasów - pod brzozami, topolami, osikami i grabami, a także na zboczach. Mogą być czerwone lub pomarańczowo-żółte. Grzyby te dostarczają witaminy B3 oraz niacyny - 100 g kozaków może zapewnić 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.

Koźlarze to cenne źródło niacyny
Koźlarze to cenne źródło niacynyMarek BazakEast News
  • Maślak

Maślaki to grzyby, które spośród wszystkich rosnących w Polsce mają najwięcej beta-glukanów - będących jedną z frakcji nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, a zarazem ważnym pożywieniem dla bakterii jelitowych. Choć wszystkie grzyby są źródłem beta-glukanu, maślaki mają go szczególnie dużo. Uznaje się więc, że usprawniają trawienie i z tego też względu są najbardziej cenione. Maślaki rosną w trawach jak i w lasach iglastych, zwłaszcza pod modrzewiami.

Maślaki to grzyby korzystnie wpływające na kondycję jelit
Maślaki to grzyby korzystnie wpływające na kondycję jelitPIOTR KAMIONKA/REPORTER/PIOTR KAMIONKA/REPORTEREast News
"Wydarzenia": Jedni zostawiają, inni zabierają. W Gdańsku ruszyła akcja "Bank Słoików"Polsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas