Czy należy myć mandarynki i pomarańcze?
Pomarańcze, grejpfruty i mandarynki to jedne z najpopularniejszych zimowych owoców. Dodajemy je do gorącej herbaty, grzańca, ciast i sałatek, przystrajamy nimi świąteczne stroiki. Ponieważ są to owoce z grubą skórką, to wydaje się nam, że nie ma potrzeby ich myć. Czy jest tak jednak w rzeczywistości?
Zanim owoce cytrusowe dostaną się do naszych domów, przebywają długą podróż i są spryskiwane ogromną ilością środków chemicznych. To im zawdzięczają swój perfekcyjny wygląd i smak, który tak kochamy. Wydaje nam się, że wystarczy obrać je ze skórki, by pozbyć się szkodliwych konserwantów. Jak jest naprawdę?
Dlaczego należy myć owoce cytrusowe?
Zobacz również:
Jeżeli latami spożywać będziemy niemyte owoce cytrusowe i wciąż mieć kontakt z zatrutą skórką, chemiczne substancje powoli wyniszczać nam będą układ nerwowy, nerki i wątrobę. Mogą również prowadzić do problemów z płodnością, a nawet chorób nowotworowych!
Zanim zabierzemy się za obieranie cytrusów, powinniśmy je dokładnie umyć! Na początek możemy przelać je wrzącą wodą, a potem wyszorować w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.
Cytrusy można również oczyścić z chemicznych substancji za pomocą octu jabłkowego. Najpierw zanurzamy je w wodzie z octem, a potem przerzucamy do miski z wodą i sodą oczyszczoną i dokładnie płuczemy. Ten zabieg pomaga pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i bezpiecznie cieszyć się smakiem zimowych owoców.
***
Zobacz również:
Nigdy nie ubieraj choinki w ten sposób. To błąd!