Czy należy myć mandarynki i pomarańcze?
Pomarańcze, grejpfruty i mandarynki to jedne z najpopularniejszych zimowych owoców. Dodajemy je do gorącej herbaty, grzańca, ciast i sałatek, przystrajamy nimi świąteczne stroiki. Ponieważ są to owoce z grubą skórką, to wydaje się nam, że nie ma potrzeby ich myć. Czy jest tak jednak w rzeczywistości?
Zanim owoce cytrusowe dostaną się do naszych domów, przebywają długą podróż i są spryskiwane ogromną ilością środków chemicznych. To im zawdzięczają swój perfekcyjny wygląd i smak, który tak kochamy. Wydaje nam się, że wystarczy obrać je ze skórki, by pozbyć się szkodliwych konserwantów. Jak jest naprawdę?
Dlaczego należy myć owoce cytrusowe?
Jeżeli latami spożywać będziemy niemyte owoce cytrusowe i wciąż mieć kontakt z zatrutą skórką, chemiczne substancje powoli wyniszczać nam będą układ nerwowy, nerki i wątrobę. Mogą również prowadzić do problemów z płodnością, a nawet chorób nowotworowych!
Zanim zabierzemy się za obieranie cytrusów, powinniśmy je dokładnie umyć! Na początek możemy przelać je wrzącą wodą, a potem wyszorować w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.
Cytrusy można również oczyścić z chemicznych substancji za pomocą octu jabłkowego. Najpierw zanurzamy je w wodzie z octem, a potem przerzucamy do miski z wodą i sodą oczyszczoną i dokładnie płuczemy. Ten zabieg pomaga pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i bezpiecznie cieszyć się smakiem zimowych owoców.
***
Zobacz również:
Nigdy nie ubieraj choinki w ten sposób. To błąd!