Czy surowe mięso należy umyć przed przyrządzeniem?

Zdania na temat tego, czy myć wodą surowe mięso z kurczaka przed przyrządzaniem go, są podzielone. Jedni uważają, że bezwzględnie tak, inni tego po prostu nie robią. Jednak amerykańska agencja Centers for Disease Control and Prevention opublikowała swoje oficjalne stanowisko na ten temat - ich zdaniem kurczaka nie powinno się myć. Powody są zadziwiające.

Czy aby na pewno mycie surowego mięsa jest bezpieczne?
Czy aby na pewno mycie surowego mięsa jest bezpieczne?123RF/PICSEL

Często przed przyrządzeniem posiłku dokładnie myjemy wszystkie składniki - zwłaszcza warzywa, owoce i mięso. W przypadku owoców i warzyw jest to jak najbardziej uzasadnione, chcemy bowiem pozbyć się z ich powierzchni pestycydów i bakterii. Jednak okazuje się, że w przypadku mięsa drobiowego ten zwyczaj nie jest dobry.

Czy powinno się myć surowe mięso drobiowe?

Amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), opublikowała niedawno swoje badania, z których jasno wynika, że nie powinniśmy myć surowego mięsa — zwłaszcza z kurczaka — przed jego przyrządzaniem. Na powierzchni kurczaka mogą bowiem znajdować się niebezpieczne dla ludzkiego organizmu bakterie, między innymi Campylobacter jejuni, salmonella czy laseczka zgorzeli gazowej, którymi zatrucie może być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Bakterie te są naprawdę mocno przyczepione do struktury surowego mięsa, dlatego zwykłe opłukanie wodą nie tylko jest niewystarczające, ale też stanowi zagrożenie, bowiem mycie drobiu przed poddaniem go obróbce cieplnej większa ryzyko rozprzestrzenienia się bakterii. Bakterie te bowiem mogą rozprzestrzeniać się również poprzez wodę, która chlapiąc, może "zakazić" również inne produkty spożywcze.

Dokładna obróbka cieplna jest kluczowa

Okazuje się, że kluczową kwestią jest porządna obróbka cieplna mięsa. Badania pokazują, że bakteria salmonelli ginie w temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza. Dlatego jeśli zastanawiacie się, czy przed przyrządzaniem mięsa należy je umyć - nie róbcie tego, ale zadbajcie o dokładne wysmażenie, upieczenie lub ugotowanie mięsa.

Smaczne ale ciężkostrawne. Takich dań unikaj, jeśli masz problemy z trawieniemInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas