Czy to najlepszy trik na obranie jajka? Wielu uważa, że tak

Pod skorupką jajka kryje się prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto sięgać po to dobrodziejstwo natury. A skoro o skorupce już mowa, to często potrafi ona uprzykrzyć życie podczas obierania jajka. Podpowiadamy, jak ekspresowo można się z nią uporać. Warto przetestować tę metodę w domu, bo a nuż, widelec, okaże się dla ciebie pomocna.

Istnieje prosty sposób na błyskawiczne obranie jajka ze skorupki
Istnieje prosty sposób na błyskawiczne obranie jajka ze skorupki123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są doskonałym źródłem witaminy A, witaminy B2, witaminy B5, witaminy B12, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, miedzi, manganu, selenu oraz oczywiście świetnej jakości białka.

Przez wiele lat specjaliści apelowali o rozsądek w spożywaniu jajek, gdyż byli przekonani, że mogą one negatywnie wpływać na poziom cholesterolu. Jednak najnowsze badania wskazują, że cholesterol zawarty w jajkach jest przyjazny dla na naszego organizm.

W żółtku znajduje się jedynie 0,3 proc. cholesterolu i 10-20 proc. fosfolipidów, a te z kolei działają na nasz organizm zbawiennie, zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w naczyniach. Specjaliści są zdania, że najwięcej witamin i minerałów zachowamy i przyswoimy, jedząc jajko z półpłynnym żółtkiem.

Jajka to prawdziwa bomba witaminowa
Jajka to prawdziwa bomba witaminowa© Panthermedia

Jak szybko obrać jajko?

Żeby móc cieszyć się smakiem jajka, najpierw musimy uporać się z jego skorupką. W wielu sytuacjach obieranie jajka potrafi doprowadzić do tzw. "białej gorączki", ponieważ skorupka może zbyt mocno przylegać do białka, a ponadto kruszyć się na setki, maleńkich kawałków.

Na szczęście istnieje świetny trik, dzięki któremu obieranie jajka przebiegnie ekspresowo. Jedyne narzędzie, w które musisz się wyposażyć to łyżka. Zatem do dzieła.

W żółtku znajduje się jedynie 0,3 proc. cholesterolu i 10-20 proc. fosfolipidów
W żółtku znajduje się jedynie 0,3 proc. cholesterolu i 10-20 proc. fosfolipidów123RF/PICSEL

Jajko gotujemy na twardo, następnie wyjmujemy z naczynia i czekamy aż nieco ostygnie. Jajko bierzemy w dłoń i delikatnie stukamy łyżką w skorupkę, ale w tę bardziej płaską część jajka. Łyżką podważamy skorupkę i powoli ją ściągamy z jajka. Gotowe!

***

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas