Data ważności przekroczona? Tych produktów nie musisz wyrzucać
Nie wszystkie produkty po terminie należy wyrzucić. W tym przypadku kluczowa jest znajomość określeń „Produkt ważny do” i „Najlepiej spożyć przed”, ponieważ mają one odmienne znaczenie. Dlatego też nie każdego jedzenia, którego termin przydatności minął, należy się od razu pozbyć. Które produkty można bez obaw po terminie?
Spis treści:
Ponad połowa Polaków marnuje żywność w swoich domach - to dane Federacji Polskich Banków Żywności zawarte w raporcie "Nie Marnuj Jedzenia 2023". Z jednej strony 56 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności, z drugiej: 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Marnowanie żywności: wersja polska
W naszym kraju każdego roku marnowane jest 4,8 mln ton żywności, a za 60 proc. całości wyrzucanego wyrzucanego jedzenia odpowiadają konsumenci. Z raportu wynika, że w koszu najczęściej lądują:
- pieczywo (52 proc.),
- owoce (38 proc.),
- warzywa (36 proc.),
- wędliny (32 proc.).
Eksperci dostrzegli jednak pewne pozytywne zmiany. W porównaniu z poprzednimi badaniami, wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (23 proc.) lub rzadziej (25 proc.). Mniej osób deklaruje też marnowanie żywności kilka razy w tygodniu (6 proc.) i parę razy w miesiącu (24 proc.). Jak zwracają uwagę autorzy raportu, sygnałem alarmowym stały się podwyżki cen żywności, spowodowane inflacją. - Aż 76 proc. przyznało, że ograniczyło marnowanie żywności z uwagi na rosnące koszty życia. Najczęstszą decyzją jest rezygnacja z wybranych produktów, które są za drogie (61 proc.). Jedna na trzy osoby badane potwierdziła, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub przygotowuje dania z mniejszej liczby składników (33%). Jednocześnie aż 18 proc. przyznało, że rezygnuje z wybranych posiłków - czytamy na stronie bankizywnosci.pl.
Data ważności: o czym mówi?
Pomocna w tym, by nie marnować żywności, jest znajomość terminów "produkt ważny do" i "najlepiej spożyć przed". Warto czytać etykiety znajdujące się na opakowaniach żywności, bo nie zawsze jest tak, że produkt, którego termin przydatności minął, musi od razu wylądować w koszu.
"Produkt ważny do" oznacza, że po przekroczeniu daty na opakowaniu, jedzenie nie nadaje się do spożycia i w tym przypadku lepiej się go pozbyć.
- Produkty, które łatwo się psują to te, na których na opakowaniu podany jest dokładny termin przydatności do spożycia (jest tam formułka "należy spożyć do:" i dokładna data). Po upływie tego czasu nie należy ich jeść, ponieważ stwarzają potencjalne zagrożenie dla zdrowia - podaje serwis bankizywnosci.pl.
Drugie określenie, czyli "produkt ważny do" odnosi się do poziomu świeżości towaru. W tym przypadku przekroczenie daty wiąże się z tym, że produkt po prostu zaczyna tracić na wartości. Może nie smakować jak wcześniej, nie mieć tak intensywnego koloru czy zapachu, ale wcale nie oznacza to, że jest szkodliwy! W tym przypadku kluczowe jest jego odpowiednie przechowywanie. Dlatego też wiele produktów spożywczych można bezpiecznie spożywać przez kilka dni, tygodni, a czasami i miesięcy. Jednak przed spożyciem produkty należy sprawdzić pod kątem zapachu, wyglądu, konsystencji i smaku.
Zobacz też: Podwyżki żywności. Za co płacimy więcej?
Data ważności przekroczona? Niektóre produkty możesz jeść bez obaw
Według danych opublikowanych przez belgijską Federalną Agencję ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (AFSCA) i Niemiecki Bank Żywności, przez rok lub więcej po upływie terminu ważności znajdującego się na opakowaniu można korzystać z takich produktów jak:
- kawa,
- cukier,
- makaron,
- ryż,
- kasza,
- mąka.
Do listy można też dodać np. płatki owsiane czy czekoladę (od daty wskazanej na opakowaniu będzie dobra jeszcze przez ok. trzy miesiące - jasny nalot to tłuszcz). Przypraw możemy używać jeszcze rok od wskazanej daty, podobnie jak miodu czy warzyw konserwowych. Masło najlepiej zjeść do 21 dni, ser pleśniowy do 10 dni, a ser żółty do 21 dni. Mrożone owoce i warzywa najlepiej wykorzystać do 6 miesięcy.
Czego nie jeść po terminie?
Uważać trzeba natomiast z produktami takimi jak mięso, ryby i wędliny, pakowane kiełki i sałatki, nabiał i jajka. Jeżeli po dacie przydatności produkty zaczynają nieprzyjemnie pachnieć, mają inny wygląd - lepiej nie ryzykować, bo mogą nam grozić przykre konsekwencje, np. w postaci poważnego zatrucia. Posiłki z tego typu produktów najbezpieczniej planować w pierwszej kolejności.
***
Źródło: bankizywnosci.pl, Interia