Dzień Marchewki: Jak uprawiać marchew w ogrodzie?

Marchew należy do warzyw mających wiele właściwości prozdrowotnych. Ma korzystny wpływ na wzrok, przemianę materii, a także funkcjonowanie układu odpornościowego. 4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki, więc warto z tej okazji dowiedzieć się o niej czegoś więcej. Dlaczego warto ją jeść? Jak uprawiać marchew w ogrodzie? Podpowiadamy.

Najwięcej minerałów i składników kryje się w korzeniu marchwi
Najwięcej minerałów i składników kryje się w korzeniu marchwi 123RF/PICSEL

Dlaczego warto uprawiać marchew?

Marchew posiada prawdziwą moc i jest skarbnicą wielu witamin oraz minerałów: najwięcej z nich znajduje się w korzeniu. Najważniejszy składnik to beta-karoten (prowitamina A), który ma kluczowy wpływ na proces widzenia, a do tego wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto marchew to źródło potasu, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni i mózgu. Warto również wspomnieć o wsparciu przemiany materii: warzywo łagodzi problemy z zaparciami oraz reguluje czynności jelit i wątroby. Marchew można upiec, usmażyć albo zjeść na surowo. Jej uprawa w ogrodzie z pewnością przyniesie wiele korzyści.

Kiedy i gdzie siać marchew?

Marchew do prawidłowego wzrostu potrzebuje lekkiej i przepuszczalnej gleby
Marchew do prawidłowego wzrostu potrzebuje lekkiej i przepuszczalnej gleby123RF/PICSEL

Odpowiedni czas na sianie marchwi w ogrodzie przypada między marcem a majem. Wczesną odmianę należy wysiewać pod folią lub w inspekcie, w celu jej ochrony przed przymrozkami. Najlepsze dla tego warzywa jest stanowisko słoneczne, natomiast gleba powinna być lekka i przepuszczalna. Marchew nie lubi zbyt żyznej ziemi, więc do jej nawożenia użyj zwykłego kompostu. Z racji tego, że posiada ona długi system korzeniowy, nie powinna być przesadzana. Od razu wysiej ją w grządkach, w których ma docelowo rosnąć.

Jak siać marchew w ogrodzie?

Grunt pod wysiew marchwi w ogrodzie przygotuj dwa tygodnie wcześniej. Przy pomocy grabi rozbij dokładnie powierzchnię, a następnie wymieszaj glebę z kompostem. Co dalej?

  1. Użyj kielni, aby wykopać dołek. Nasiona marchwi wysiewa się płytko w rządkach (na około jeden centymetr głębokości). Rządki powinny znajdować się w odległości 15 centymetrów od siebie.
  2. Nasiona marchwi posiej w odstępach co pięć centymetrów. Później lekko przykryj ziemią i dobrze nawodnij.
  3. Kiedy sadzonki osiągną wysokość około 10 centymetrów, możesz je delikatnie przerzedzić. Podczas wzrostu regularnie podlewaj marchew oraz spulchniaj ziemię.

Kiedy zbierać marchew?

Plony będą gotowe do zbioru po około 12-16 tygodniach od wysiewu. Aby przekonać się czy marchew jest już gotowa do zebrania, wyciągnij jedną z gruntu i oceń jej wielkość. Dojrzała mierzy nie mniej niż 20 centymetrów, ale nie więcej niż 30. Zbyt duże warzywa będą miały gorszy smak, dlatego też trzeba prawidłowo ocenić jej wielkość. Jeśli nie jesteś w stanie wyrwać marchewki ręcznie, posłuż się widelcem ogrodowym. Warzywa przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu w skrzynkach. Wsyp do nich warstwę ziemi i ułóż warzywa jedno na drugim. Na końcu przysyp je cienką warstwą piasku.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas