"Dziki majeranek" zregeneruje wątrobę i jelita. Naturalny antybiotyk na grypę

Po świątecznym ciężkostrawnym jedzeniu warto wesprzeć pracę kluczowych narządów, a w szczególności wątroby i jelit. Pomocne w tym względzie będzie oregano. Ta popularna przyprawa nie tylko nadaje potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, ale świetnie wpływa na kondycję całego organizmu. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, łagodzi bóle mięśni i dolegliwości trawienne. Wspiera też zwalczanie infekcji górnych dróg oddechowych. Oregano jest również polecane cukrzykom i osobom z problemami dermatologicznymi. Sprawdź, jak korzystać z tej wyjątkowej przyprawy na co dzień.

Napar z oregano wspomoże organizm w walce z przeziębieniem, grypą i zapaleniem zatok.
Napar z oregano wspomoże organizm w walce z przeziębieniem, grypą i zapaleniem zatok.123RF/PICSEL

Co zawiera oregano i dlaczego warto je stosować?

Oregano (inaczej lebiodka pospolita) to prawdziwa bomba substancji bioaktywnych - zawiera olejek eteryczny, fenole (karwakol i tymol), octan geranylu, liczne minerały (selen, fosfor, żelazo, wapń), witaminy z grupy B, a także garbniki i flawonoidy. Wykazują one silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Odpowiadają za usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, przyspieszają procesy starzenia się i zwiększają ryzyko nowotworów. Oregano warto stosować na dolegliwości trawienne, infekcje dróg oddechowych czy problemy dermatologiczne. Jest polecane przy cukrzycy, zwiększonym stresie czy obniżonym nastroju. W Polsce oregano nazywane bywa dzikim majerankiem.

Oregano - naturalny antybiotyk

Oregano to tajna broń w walce z przeziębieniem, grypą i zapaleniem zatok. Pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne, rozrzedza flegmę i ułatwia odkrztuszanie. Działa rozkurczowo na oskrzela i zmniejsza ból gardła. Stymuluje też układ odpornościowy do walki ze szkodliwymi drobnoustrojami. Nie bez przyczyny oregano nazywa się naturalnym antybiotykiem.

Napar z oregano można pić przy infekcjach lub zapobiegawczo przy dolegliwościach trawiennych. Warto dodawać go także do kąpieli
Napar z oregano można pić przy infekcjach lub zapobiegawczo przy dolegliwościach trawiennych. Warto dodawać go także do kąpieli

Oregano na lepsze trawienie

Oregano warto dodawać do ciężkostrawnych potraw. Stymuluje wydzielanie żółci soku żołądkowego, zmniejsza wzdęcia i chroni przed niestrawnością. Wspiera regenerację wątroby i jelit, pomaga zwalczyć biegunkę i zaparcia.  

Oregano dobre dla cukrzyków

Według amerykańskich badaczy oregano ma też zbawienny wpływ na trzustkę. Podejrzewa się, że ziele hamuje obumieranie komórek odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Reguluje też poziom glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Oregano wzmacnia układ nerwowy

Popularna przyprawa wspiera także pracę układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, ułatwia zasypianie i walkę ze stresem. Działa uspokajająco i poprawia nastrój.

Jak stosować oregano na co dzień?

Oregano warto dodawać do potraw, jednak w celach leczniczych najlepiej stosować je w postaci naparu. 3 łyżeczki suszonego oregano wystarczy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Napar można dosłodzić dla smaku lub dodać cytrynę. Jeśli zależy nam na łagodzeniu dolegliwości trawiennych, napój powinno się pić pół godziny przed posiłkiem. W przypadku infekcji dróg oddechowych naparu nie powinno się pić wieczorem (ma silne działanie wykrztuśne).

Mocniejszy napar (3 łyżki stołowe na szklankę wody) warto dodawać do kąpieli. To dobry sposób na poprawę kondycji skóry, ale też lepsze samopoczucie - oregano pomaga ukoić nerwy i działa relaksująco. Na problemy ze skórą i śluzówkami jamy ustnej (odleżyny, świąd) najlepszy jest olejek z oregano.

Czytaj także:

Ewa Wachowicz wyczarowuje dania z kasztanówPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas