Fusy z kawy: Naturalny nawóz do roślin
Fusy z kawy stanowią bardzo dobry i naturalny środek do nawożenia roślin. Cieszą się sporą popularnością wśród ogrodników. Na rynku dostępne są różnorodne nawozy do roślin. Jednak nie są one do końca odpowiednie, gdyż często zawierają dużo chemii szkodliwej dla roślin. Dodatkowo mogą one zmieniać odczyn glebę poprzez jej nadmierne zasolenie i niszczyć pożyteczne bakterie znajdujące się w niej. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto używać fusów z kawy do nawożenia roślin oraz kiedy może być to dla nich szkodliwe.
Spis treści:
Dlaczego warto dodawać fusy z kawy do roślin?
Nawozy naturalne są najlepszym rozwiązaniem dla roślin. Nie mają szkodliwych substancji i nie niszczą gleby oraz żyjących w niej mikroorganizmów. Fusy z kawy można zastosować zarówno w przypadku roślin doniczkowych, jak i ogrodowych. Zawierają one niewielkie ilości magnezu, fosforu, potasu oraz miedzi, co korzystnie wpływa na wzrost roślin. Dodatkową zaletą fusów z kawy jest to, że mają one lekko kwaśny odczyn pH, co stanowi idealny nawóz dla roślin kwasolubnych. Przyczynia się to także do zwiększenia ilości naturalnych bakterii, co wspomoże prawidłowy wzrost roślin. Jako nawóz najlepiej sprawdzą się świeże fusy, ponieważ zawierają największe ilości azotu. Sfermentowane lub zgniłe mogą zaszkodzić roślinom.
Naturalny nawóz z fusów kawy będzie idealny dla: wrzosów, azalii, paproci, borówek amerykańskich, hortensji, różaneczników, a także dla niektórych warzyw i owoców, np. truskawek i pomidorów.
Polecamy: Dlaczego liście rododendrona żółkną?
Jak prawidłowo nawozić rośliny za pomocą fusów z kawy?
W ogrodzie świeże fusy po kawie należy rozsypać wokół rośliny, a następnie dokładnie wymieszać je z podłożem. Fusy można wykorzystać też jako ściółkę w ogrodzie. Wtedy należy posypać je dodatkowo np. korą sosnową, gdyż są lekkie i mogą zostać rozwiane przez wiatr.
Fusy z kawy są również doskonałym nawozem dla roślin doniczkowych. Należą do nich m.in. kamelia, paproć, skrzydłokwiat, begonia czy gardenia jaśminiowata. Wystarczy rozsypać niewielką ilość i wymieszać je z wierzchnią warstwą ziemi. To bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym wypadku fusy szybko spleśnieją i przestaną być pożyteczne, a wręcz mogą być szkodliwe dla roślin. Fusy z kawy stanowią również idealne podłoże dla roślin doniczkowych. Jedna łyżka fusów poprawi strukturę podłoża i sprawi, że gleba będzie bardziej chłonna.
Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że fusy nie są w stanie zmienić odczynu podłoża. Mogą natomiast utrzymać kwaśność gleby i poprawić jej strukturę.
Kiedy fusy z kawy mogą zaszkodzić?
Jak już zostało wspomniane powyżej, w szczególności należy uważać na fusy zgniłe i sfermentowane, gdyż mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku dla prawidłowego rozwoju roślin. Istnieją też gatunki kwiatów, u których nawóz w postaci fusów z kawy może źle wpłynąć na ich wzrost. Należy do nich np. trzykrotka. Nie powinno stosować się fusów z kawy do robienia sadzonek oraz rozsad. Dlaczego? Ponieważ kofeina zawarta w fusach hamuje wzrost i rozwój siewek, a także kiełkowanie nasion.
Ponadto rośliny, które lubią bardziej zasadową ziemię też nie powinny być nawożone fusami z kawy. Należą do nich gatunki: winorośl, bugenwille, juka karolińska, lawenda, macierzanka.
Podlewanie roślin za pomocą fusów z kawy
Fusy z kawy mogą być też dobrą odżywką dla roślin. Jak ją zrobić? Do kwiatów ogrodowych przygotuj ją, zalewając szklankę fusów 10 litrami wody, a następnie otrzymaną mieszanką podlej rośliny kwasolubne mniej więcej raz na tydzień.
Także domowe kwiaty doniczkowe polubią odżywkę z fusów kawy. Tutaj jedynie proporcje mieszanki są nieco inne. Wystarczy, że wsypiesz łyżkę fusów do pół litra wody i gotowe! Kwaśną ziemię lubi większość roślin posadzonych w doniczce.
Zobacz także: