Gdzie wyrzucić zepsute jedzenie? Sprawa nie jest oczywista

W dobie rosnącej świadomości ekologicznej oraz troski o higienę i zdrowie, prawidłowe postępowanie z przeterminowaną żywnością staje się niezwykle ważne. Choć coraz więcej osób stara się rozsądnie gospodarować zgromadzonymi zapasami, nadal może się zdarzyć, że jedzenie się przeterminowało. Co wtedy? Gdzie wyrzucić spleśniają żywność? Odpowiedź nie jest oczywista.

Co zrobić z zepsutą żywnością? Upewnij się, że wiesz, gdzie ją wyrzucić
Co zrobić z zepsutą żywnością? Upewnij się, że wiesz, gdzie ją wyrzucić123RF/PICSEL

Gdzie wyrzucić spleśniały chleb i bułki?

Oto produkty, które zdarza się nam kupować na zapas. Nie każdy ma czas na codzienne wizyty w piekarni, jednocześnie wielu z nas nie wyobraża sobie jadłospisu bez ulubionych kanapek. Gromadzenie ma jednak swoje minusy — zbyt długo przechowywane lub trzymane w złych warunkach pieczywo z czasem pleśnieje. W takiej formie pod żadnym pozorem nie nadaje się do jedzenia. Najwyższa pora skierować swoje kroki do odpowiedniego kontenera.

Chleb, bułki, bagietki to produkty pochodzenia roślinnego, więc powinny wylądować w koszu na bioodpady. Pamiętaj, by przed wyrzuceniem do odpowiedniego pojemnika, wyjąć produkty z opakowania. Sprawa jednak komplikuje się, gdy mamy do czynienia z nieświeżą kanapką. Jeśli w jej skład wchodzą masło, szynka czy inne produkty odzwierzęce — całość musi znaleźć się w koszu na odpady zmieszane.

Odpady bio czy zmieszane? Domowy dylemat

Właściwe postępowanie z odpadami, które każdego dnia powstają w naszych domach, pomaga minimalizować negatywny wpływ resztek spożywczych na środowisko. Żywność pochodzenia roślinnego powinna być kompostowana, więc jej miejsce znajduje się w kontenerze na odpadki bio. Zaliczają się do niej spleśniałe owoce i warzywa, a także przeterminowane ryże, makarony i kasze.

Z kolei do odpadów zmieszanych zaliczają się produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym nabiał, sery i mięso. Przed wyrzuceniem wyjmij je z pojemników i w zależności od tworzywa, z jakiego zostały wykonane, również dokonaj właściwej segregacji np. na plastik czy szkło. Selekcja tych produktów wydaje się dość prosta. Nieco zaskakująca może być jednak kwestia dotycząca tego, gdzie wyrzucić przeterminowane słodycze i solone przekąski. Ze względu na wysoki stopień przetworzenia również powinny znaleźć się w pojemniku na odpady zmieszane.

Postępuj właściwie z resztkami żywności
Postępuj właściwie z resztkami żywności123RF/PICSEL

Problematyczne jajka

Jajka niemal każdego dnia zamieniamy w najróżniejsze dania. Pomysłów na kulinarne zastosowanie nie brakuje, jednak co zrobić z resztkami lub zepsutymi jajkami? Białko i żółtko, zarówno surowe, jak i gotowane, powinny trafiać do kosza na odpady zmieszane. Odruchowo wyrzucasz tam również skorupki? To błąd! Jako jedyna część tego produktu świetnie nadają się do kompostowania, więc ich miejsce jest wśród odpadów bio.

Dlaczego żywności nie można wylewać do zlewu i toalety?

Mimo że wiele mówi się o konieczności właściwego zarządzania domowymi śmieciami, nadal zdarzają się na tym polu błędy. Jednym z największych jest pozbywanie się odpadków poprzez wylanie ich do zlewu lub toalety. Dlaczego ten manewr powinien na dobre odejść w niepamięć?

  • Resztki jedzenia mogą osadzać się w rurach, powodując zatory. To w konsekwencji prowadzi do awarii kanalizacji i konieczności przeprowadzenia kosztownych napraw.
  • Odpadki z kuchni stanowią doskonałe podłoże do rozwoju bakterii i grzybów, co z kolei może skutkować powstawaniem nieprzyjemnych zapachów i zagrożeń zdrowotnych.
  • Wylewanie żywności do kanalizacji nie gwarantuje jej bezpiecznego przetworzenia. Niekontrolowany odpływ substancji organicznych zakłóca naturalne procesy oczyszczania wody, przyczyniając się do rosnącego zanieczyszczenia środowiska. W ten sposób eliminujemy możliwość kompostowania, co nie tylko nie jest ekologiczne, ale stanowi też marnotrawstwo zasobów.
Ekologicznie: Kompostownik: Jak do końca wykorzystać odpadki?