Genialne w smaku smarowidło do pieczywa. Skarbnica witamin i minerałów

Orzechy włoskie są cenione za ogrom składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza spożywaniem ich w postaci chrupiącej przekąski, można także przygotować z nich wyśmienite masło do pieczywa. Podpowiadamy jak zrobić to krok po kroku.

Masło z orzechów włoskich smakuje genialnie. Nada się do smarowania pieczywa czy jako dodatek do koktajli
Masło z orzechów włoskich smakuje genialnie. Nada się do smarowania pieczywa czy jako dodatek do koktajli 123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma masło z orzechów włoskich?

Mówi się, że każdego dnia powinno zjadać się jedną garść orzechów. Spośród wszystkich rodzajów eksperci ds. żywienia wskazują, że najzdrowsze są włoskie. Znajdują się w nich:

  • sterole roślinne, cenne kwasy omega-3
  • białko
  • fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy
  • magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy

Orzechy włoskie za sprawą tych składników wspierają pracę mózgu, korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu LDL, wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia się skóry.

Warto dodawać je więc do sałatek, owsianek, zup czy koktajli, a także chrupać solo między posiłkami. Z orzechów włoskich można również przygotować wyśmienite masło do pieczywa - podobne do tego najbardziej popularnego, produkowanego z orzechów arachidowych. Przepis jest naprawdę bardzo prosty.

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Optymalna dawka dzienna to jedna garść
Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Optymalna dawka dzienna to jedna garść 123RF/PICSEL

Jak zrobić masło z orzechów włoskich? Przepis krok po kroku

Zanim przystąpisz do przygotowania masła, pamiętaj, aby orzechy były jak najświeższe. Potrzebna będzie dodatkowo jedynie odrobina soli oraz blender.

  1. Zacznij od ugotowania orzechów włoskich w wodzie (czas - 15 min), następnie odcedź i obierz je ze skórki.
  2. Podpiecz ugotowane orzechy w piekarniku (145 st. C, 15 min) i pozostaw do ostudzenia.
  3. Zmiksuj orzechy włoskie ze szczyptą soli morskiej na gładką masę.

Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?

Gotowe masło z orzechów włoskich należy przełożyć do czystego i osuszonego słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej przechowywać je w lodówce lub w spiżarce - tam gdzie jest chłodno i nie dociera światło. Będzie nadawać się do spożycia nawet przez pół roku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas