Genialne w smaku smarowidło do pieczywa. Skarbnica witamin i minerałów
Orzechy włoskie są cenione za ogrom składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza spożywaniem ich w postaci chrupiącej przekąski, można także przygotować z nich wyśmienite masło do pieczywa. Podpowiadamy jak zrobić to krok po kroku.
Zobacz również:
- Turbo spalający tłuszcz trening. Do sylwestra będziesz jak igła
- Nie kopci tak jak tradycyjny kominek, a dodaje niezwykłego uroku. Jak działa biokominek i czy jest bezpieczny?
- 500 plus dla seniora w małżeństwie. Kto może liczyć na pieniądze?
- Wystarczy dodać do doniczki. Skrzydłokwiat w mig wypuści kwiaty
Jakie właściwości ma masło z orzechów włoskich?
Mówi się, że każdego dnia powinno zjadać się jedną garść orzechów. Spośród wszystkich rodzajów eksperci ds. żywienia wskazują, że najzdrowsze są włoskie. Znajdują się w nich:
- sterole roślinne, cenne kwasy omega-3
- białko
- fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy
- magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy
Orzechy włoskie za sprawą tych składników wspierają pracę mózgu, korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu LDL, wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia się skóry.
Warto dodawać je więc do sałatek, owsianek, zup czy koktajli, a także chrupać solo między posiłkami. Z orzechów włoskich można również przygotować wyśmienite masło do pieczywa - podobne do tego najbardziej popularnego, produkowanego z orzechów arachidowych. Przepis jest naprawdę bardzo prosty.
Jak zrobić masło z orzechów włoskich? Przepis krok po kroku
Zanim przystąpisz do przygotowania masła, pamiętaj, aby orzechy były jak najświeższe. Potrzebna będzie dodatkowo jedynie odrobina soli oraz blender.
- Zacznij od ugotowania orzechów włoskich w wodzie (czas - 15 min), następnie odcedź i obierz je ze skórki.
- Podpiecz ugotowane orzechy w piekarniku (145 st. C, 15 min) i pozostaw do ostudzenia.
- Zmiksuj orzechy włoskie ze szczyptą soli morskiej na gładką masę.
Czytaj także: Ciasteczka z masła orzechowego
Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?
Gotowe masło z orzechów włoskich należy przełożyć do czystego i osuszonego słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej przechowywać je w lodówce lub w spiżarce - tam gdzie jest chłodno i nie dociera światło. Będzie nadawać się do spożycia nawet przez pół roku.