Reklama

Genialne w smaku smarowidło do pieczywa. Skarbnica witamin i minerałów

Orzechy włoskie są cenione za ogrom składników odżywczych, witamin i minerałów. Poza spożywaniem ich w postaci chrupiącej przekąski, można także przygotować z nich wyśmienite masło do pieczywa. Podpowiadamy jak zrobić to krok po kroku.

Jakie właściwości ma masło z orzechów włoskich?

Mówi się, że każdego dnia powinno zjadać się jedną garść orzechów. Spośród wszystkich rodzajów eksperci ds. żywienia wskazują, że najzdrowsze są włoskie. Znajdują się w nich:

  • sterole roślinne, cenne kwasy omega-3
  • białko
  • fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy
  • magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy

Orzechy włoskie za sprawą tych składników wspierają pracę mózgu, korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają poziom cholesterolu LDL, wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także opóźniają procesy starzenia się skóry.

Reklama

Warto dodawać je więc do sałatek, owsianek, zup czy koktajli, a także chrupać solo między posiłkami. Z orzechów włoskich można również przygotować wyśmienite masło do pieczywa - podobne do tego najbardziej popularnego, produkowanego z orzechów arachidowych. Przepis jest naprawdę bardzo prosty.

Zobacz też: Uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Kto nie powinien ich jeść?

Jak zrobić masło z orzechów włoskich? Przepis krok po kroku

Zanim przystąpisz do przygotowania masła, pamiętaj, aby orzechy były jak najświeższe. Potrzebna będzie dodatkowo jedynie odrobina soli oraz blender.  

  1. Zacznij od ugotowania orzechów włoskich w wodzie (czas - 15 min), następnie odcedź i obierz je ze skórki.
  2. Podpiecz ugotowane orzechy w piekarniku (145 st. C, 15 min) i pozostaw do ostudzenia.
  3. Zmiksuj orzechy włoskie ze szczyptą soli morskiej na gładką masę.

Czytaj także: Ciasteczka z masła orzechowego

Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?

Gotowe masło z orzechów włoskich należy przełożyć do czystego i osuszonego słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej przechowywać je w lodówce lub w spiżarce - tam gdzie jest chłodno i nie dociera światło. Będzie nadawać się do spożycia nawet przez pół roku.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: masło orzechowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy