Genialne w smaku smarowidło do pieczywa. Skarbnica witamin i minerałów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Masło z orzechów włoskich smakuje genialnie. Nada się do smarowania pieczywa czy jako dodatek do koktajli
Masło z orzechów włoskich smakuje genialnie. Nada się do smarowania pieczywa czy jako dodatek do koktajli 123RF/PICSEL

Jakie właściwości ma masło z orzechów włoskich?

  • sterole roślinne, cenne kwasy omega-3
  • białko
  • fosfor, miedź, mangan i kwas linolenowy
  • magnez, żelazo, potas, wapń i kwas foliowy
Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Optymalna dawka dzienna to jedna garść
Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Optymalna dawka dzienna to jedna garść 123RF/PICSEL

Jak zrobić masło z orzechów włoskich? Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od ugotowania orzechów włoskich w wodzie (czas - 15 min), następnie odcedź i obierz je ze skórki.
  2. Podpiecz ugotowane orzechy w piekarniku (145 st. C, 15 min) i pozostaw do ostudzenia.
  3. Zmiksuj orzechy włoskie ze szczyptą soli morskiej na gładką masę.

Jak przechowywać masło z orzechów włoskich?

zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?