Gotowanie zamrożonego mięsa to ryzyko dla zdrowia? Zależy, czy popełniasz ten błąd

Mrożenie mięsa to dobry sposób na wydłużenie jego przydatności do spożycia, ale problem pojawia się w momencie, gdy zapomnimy takie mięso w porę wyjąć z zamrażalki, a mamy zamiar szybko przygotować posiłek. Czy w związku z tym zamrożone mięso można bezpiecznie poddawać obróbce termicznej?

Czy zamrożone mięso można poddać obróbce termicznej?
Czy zamrożone mięso można poddać obróbce termicznej?123RF/PICSEL

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie mięsa to bardzo popularne rozwiązanie, które pozwala na jego dłuższe przechowywanie, bez ryzyka rozwinięcia się w mięsie bakterii i zarazków. Rzecz jasna mięso poddane mrożeniu powinno zostać odpowiednio zapakowane i utrzymywane we właściwej temperaturze.

Jak wskazuje sanepid, a w tym przypadku konkretnie Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łobzie, do mrożenia nadaje się każde surowe mięso. Należy jednak pamiętać, że zamrożonego mięsa nie powinniśmy przechowywać w zamrażalniku zbyt długo.

W przypadku wołowiny i cielęciny, czas mrożenia może wynosić do ośmiu miesięcy. Wieprzowina nie powinna spędzić w zamrażalniku dłużej niż sześć miesięcy, mięso mielone może być mrożone przez dwa miesiące, a schabowe i gulasz do sześciu miesięcy.

"Zamrożoną żywność należy przechowywać w odpowiednich, szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach foliowych (są np. woreczki nadające się idealnie do mrożenia np. dania z sosem, do których dołączone są specjalne zamknięcia)" - wskazuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łobzie. Ponadto temperatura w zamrażalce powinna wynosić minimum -18 st. C.

Pamiętajmy również, że raz zamrożonych produktów, a następnie rozmrożonych absolutnie nie można mrozić ponownie, ponieważ grozi to poważnym zatruciem.

Jak gotować zamrożone mięso?
Jak gotować zamrożone mięso?123RF/PICSEL

Czy można gotować zamrożone mięso?

Zdarzyło ci się, że chciałeś ugotować zupę, której bazą jest wywar z mięsa, ale zapomniałeś odpowiednio wcześniej wyjąć je z zamrażalki? W takiej sytuacji wiele osób zadaje sobie pytanie, czy bezpieczne dla zdrowia jest gotowanie zamrożonego mięsa?

W kontekście zdrowotnym nie ma przeciwwskazań do gotowania zamrożonego mięsa, ale powinniśmy trzymać się pewnych zasad. Otóż zamrożonego mięsa nie należy umieszczać od razu we wrzątku. Zamrożone mięso powinniśmy zamoczyć w garnku z zimną wodą i gotować je na małej mocy palnika, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko związane z rozwojem bakterii podczas takiego procesu.

Zupełnie inną kwestią jest np. smak zupy przygotowanej na mięsie, które wcześniej nie zostało odpowiednio rozmrożone. Niektóre osoby wskazują, że doznania kulinarne są wówczas gorsze niż w przypadku gotowania zupy na rozmrożonym lub świeżym mięsie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że takie opinie to wyłącznie indywidualne preferencje i nie można jednoznacznie stwierdzić, że zupa gotowana na zamrożonym będzie gorszej jakości.

Zamrożone mięso zacznie uwalniać dużo wody podczas smażenia
Zamrożone mięso zacznie uwalniać dużo wody podczas smażenia123RF/PICSEL

Czy można smażyć zamrożone mięso?

Czy włożenie zamarzniętego mięsa na rozgrzaną patelnię to dobry pomysł? Niekoniecznie. Zamrożone mięso podczas smażenia zacznie uwalniać wodę, która nie zdąży odparować i wówczas proces smażenia zmieni się prawdopodobnie w gotowanie.

W związku z tym istnieje spore ryzyko, że mięso nie nabierze odpowiedniej konsystencji czy przypieczenia, ponadto taki zabieg może sprawić, że mięso będzie mieć gumowatą teksturę.

Pieczenie zamrożonego mięsa jest możliwe, ale na początek należy ustawić niską temperaturę
Pieczenie zamrożonego mięsa jest możliwe, ale na początek należy ustawić niską temperaturę123RF/PICSEL

Czy można piec zamrożone mięso?

W tym przypadku obróbka termiczna w postaci B może się dobrze sprawdzić. Odpowiednio pieczone, zamrożone mięso może być przyjemne w jedzeniu i soczyste, o ile nie popełnimy pewnych błędów. Przede wszystkim po włożeniu zamrożonego mięsa do piekarnika, na początku należy ustawić stosunkowo niską temperaturę i zwiększać ją wraz z procesem rozmrażania i pieczenia.

Imiona jak kwiaty. Rodzice je uwielbiająINTERIA.PL