Podstawowy błąd z sałatką jarzynową. Fermentuje w błyskawicznym tempie
Oprac.: Joanna Leśniak
W czasie przygotowywania świątecznego jadłospisu polskie domy wypełniają się dźwiękami siekania gotowanych warzyw, które są podstawowymi składnikami kultowej już sałatki jarzynowej. Ponadczasowa i uniwersalna potrawa to nadal punkt obowiązkowy na wielu odświętnie przybranych stołach. Pewnie posiadasz już swój sprawdzony przepis. Czas sprawdzić, ile sałatka jarzynowa może stać w lodówce, aby nie narazić się na żołądkowe rewolucje.
Spis treści:
Przechowywanie sałatki jarzynowej — problematyczne składniki
Co sprawia, że sałatka jarzynowa szybko się psuje? Produkt, który w znacznej mierze odpowiada za ten stan rzeczy, to majonez. Dobrym wyjściem jest dodawanie go do reszty składników w salaterce tuż przed podaniem całości na stół. Jeśli masz zamiar przyrządzić większą porcję dania, wcześniej przygotuj jedynie gotowane warzywa — w szczelnym pojemniku w lodówce możesz przechować je nawet przez tydzień.
W składzie sałatki jarzynowej ryzykowne są również jajka oraz cebula, która dość szybko fermentuje i gorzknieje.
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową z majonezem?
Kiedy sałatka jarzynowa jest zepsuta?
Podczas świątecznych obchodów stoły uginają się pod ciężarem smakołyków, a nasze żołądki mają ograniczenia. Odpowiednie przechowywanie żywności to podstawa, by uniknąć zmarnowania jedzenia. Niestety, sałatka jarzynowa ma już kilka dni i trudno ci ocenić, czy nadaje się do spożycia?
Tak rozpoznasz, czy sałatka jarzynowa jest świeża.
- Przyjrzyj się uważnie potrawie. Jeśli składniki zaczynają się przebarwiać, degustację lepiej sobie darować. Tak samo, gdy zauważysz, że sałatka podchodzi wodą.
- Nieprzyjemny zapach to również sygnał, że sałatka zaczyna się psuć.
- Jeśli wciąż nie masz stuprocentowej pewności, czy sałatka jarzynowa nadaje się do jedzenia, możesz skosztować odrobinę. Gorzki lub kwaśny smak to sygnał, że danie jest zepsute i nie należy go jeść.
Zobacz: Sałatka jarzynowa bez niego nie może się obejść. Ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii
Czy sałatkę jarzynową można mrozić?
Mrożenie sałatki jarzynowej wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem, by nie marnować jedzenia i pracy włożonej w przygotowanie potrawy. Istnieją jednak pewne warunki.
Pod żadnym pozorem nie należy mrozić sałatki z majonezem, jajkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. W takiej formie po rozmrożeniu staje się niejadalna. W zamrażarce można za to umieścić ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki, a także groszek konserwowy. Ważne, by mrozić je tuż po ugotowaniu i wystudzeniu. Im warzywa świeższe, tym lepiej zniosą mrożenie bez stwarzania ryzyka wystąpienia problemów żołądkowych.