Jagoda Inków w ogrodzie: Jak uprawiać rodzynek brazylijski w polskim klimacie?

Porasta tereny wysokogórskiego Peru, gdzie upodobała sobie tropikalny klimat. Osiągająca w naturalnych warunkach imponujące rozmiary miechunka peruwiańska w Polsce dorasta jedynie do 30-50 cm wysokości. Nieco niepozorne, ale liczne owoce kryją w sobie smaczne i pełne składników odżywczych wnętrze. Poddane wysuszeniu porównuje się do rodzynek. Jak uprawiać miechunkę w przydomowym ogrodzie? Podpowiadamy.

Jak uprawiać rodzynka brazylijskiego w domowym ogrodzie?
Jak uprawiać rodzynka brazylijskiego w domowym ogrodzie?123RF/PICSEL

  • Rodzynek brazylijski bardzo często jest mylony z miechunką rozdętą, czyli gatunkiem niejadalnym. Kupując nasiona, upewnijmy się, że wybieramy właściwą roślinę.
  • Prócz miechunki jadalnej uprawia się także liczne gatunki ozdobne, m.in. miechunkę rozdętą oraz nikandrę miechunkową.
  • Włączenie rodzynka brazylijskiego do diety dostarcza organizmowi potasu, który pomaga zapobiegać rozwojowi choroby wieńcowej, a także reguluje zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Wygląd rodzynka brazylijskiego

Rodzynek brazylijski, czyli zyskująca w Polsce popularność miechunka peruwiańska, to gatunek należący do rodziny psiankowatych. Zaliczamy do niej także m.in. pomidora oraz oberżynę. Z wyglądu może przypominać nieco miechunkę rozdętą, której owoce uznaje się za niejadalne. Jagody dorastają do wielkości owoców wiśni, i wyróżniają się pomarańczową skórką, która pierwotnie ukrywa się w specjalnym mieszku.

Po wydostaniu jagody Inków na zewnątrz zauważymy, że jest łudząco podobna do pomidora koktajlowego. Dojrzałe owoce zaskakują kwaskowatym smakiem z wyczuwalną nutą goryczki. Pierwsze okazy pojawiają się na pędach w lipcu, a zbiory rozpoczynają się w sierpniu i trwają aż do nadejścia pierwszych przymrozków. Rodzynka brazylijskiego zbiera się partiami - najczęściej co 7-10 dni.

Właściwości niewielkiej rośliny

Rodzynek brazylijski zawiera pierwiastki wzmacniające zęby i kości
Rodzynek brazylijski zawiera pierwiastki wzmacniające zęby i kości123RF/PICSEL

Widząc owoce miechunki peruwiańskiej w sklepach, w pierwszej kolejności przychodzi nam na myśl możliwość wykorzystania jej w egzotycznych przepisach. Okazuje się, że zastosowanie rośliny wykracza poza granice sztuki kulinarnej. Od wieków docenia się ją w medycynie naturalnej. Stoi za tym bogaty skład owoców oraz liści rodzynka brazylijskiego. Po dokładnym ich zbadaniu dowiedziono, że mają właściwości antybakteryjne, antynowotworowe, przeciwreumatyczne oraz przeciwwirusowe.

Ludowi znachorzy stosowali miechunkę jako lek moczopędny, przeciwzapalny oraz odrobaczający. Współcześnie nadal wykorzystuje się ją do leczenia astmy, stanów zapalnych skóry, alergii oraz malarii. Jagoda Inków dobroczynne działanie zawdzięcza obecności:

  • witaminy B,
  • witamin z grupy B,
  • beta-karotenu,
  • błonnika,
  • polifenoli,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • flawonoidów,
  • kwasów organicznych.

Jak jeść jagodę Inków?

Rozpoznanie jadalnej części rodzynka brazylijskiego nie jest trudnym zadaniem. To pomarańczowe i kuliste owoce, które ukrywają się wśród osnówek przypominających nieco lampiony. W pierwszej kolejności zaczynamy od ich usunięcia, a następnie myjemy owoce pod bieżącą wodą i osuszamy. Możemy zjadać je na surowo, a także dodawać do licznych dań i sałatek - zastosowanie jest całkiem szerokie.

Jagoda Inków w smaku przypomina nieco mieszankę smaku pomidora, agrestu oraz ananasa. Można nią udekorować ciasta i desery, a także dodać do sałatek. Sporą popularnością cieszą się także przetwory na jej bazie, np. galaretki, dżemy oraz konfitury. Amatorzy kulinarnych eksperymentów łączą je z ostrymi sosami, a także mięsem. Skąd jednak wzięła się nazwa rodzynek brazylijski? Owoce miechunki z powodzeniem poddamy suszeniu, a potem zjemy je w ramach przekąski, łącząc z muesli i jogurtem.

Uprawa miechunki w ogrodzie

Miechunka peruwiańska najlepiej przyjmie się na stanowisku słonecznym
Miechunka peruwiańska najlepiej przyjmie się na stanowisku słonecznym123RF/PICSEL

Przyglądając się naturalnemu środowisku rodzynka brazylijskiego, można ławo zauważyć, że roślina zachowuje się jak bylina. W polskim klimacie uprawiamy miechunkę peruwiańską jedynie jako roślinę jednoroczną. Gatunek świetnie sprawdzi się posadzony do doniczek. Najczęściej uprawa wiąże się z przygotowaniem rozsady, a zasady są podobne jak w przypadku pomidorów.

Zaczynamy od wysiewu nasion do pojemników wypełnionych specjalnym substratem torfowym. Odpowiednią porą, polecaną przez ogrodników, jest druga połowa marca oraz początek kwietnia. Rozsady zabezpieczamy przezroczystą folią perforowaną, a następnie umieszczamy na dobrze nasłonecznionych parapetach. Nasiona do wykiełkowania potrzebują ok. 20-22 st. C, a na pierwsze efekty trzeba poczekać 2-3 tygodnie. Po zauważeniu pierwszych siewek należy natychmiast ściągnąć folię i odpowiednio nawadniać podłoże. Dopiero kiedy na każdej sadzonce pojawią się po dwa główne liście, zabieramy się za pikowanie ich do osobnych doniczek.

Pielęgnacja rodzynka brazylijskiego

Podobnie jak pomidor, również miechunka peruwiańska jest bardzo wrażliwa na chłód i gwałtowne wahania temperatury. Z tego względu nie należy się spieszyć z wysadzaniem jej na zewnątrz. Bezpieczny termin przypada najszybciej na koniec maja lub początek czerwca. Dojrzałe rośliny mogą osiągać nawet 1,5 metra wysokości. Wyróżniają się rozłożystym pokrojem. Chcąc uprawiać je w donicach, rozsadnikach lub skrzyniach, wybierzmy możliwie jak największe.

Za zdrowy rozwój rodzynka brazylijskiego odpowiadają głównie dwa czynniki - odpowiednia temperatura oraz światło. Ich niedobór negatywnie wpływa na wybarwienie, smak oraz kształt owoców. Planując posadzenie jagody Inków w ogrodzie, wybierzmy dla niej możliwie jak najbardziej słoneczne stanowisko. Gatunek zalicza się do roślin łatwych w uprawie, bez konkretnych wymagań glebowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by posadzić ją do uniwersalnego podłoża, zasilonego nieco kompostem.

Wielka piątka odchudzających owoców Interia.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas