Jak gotować ziemniaki przy cukrzycy? Genialny sposób dla diabetyków
Osoby zmagające się z cukrzycą często ograniczają lub całkowicie eliminują ziemniaki ze swojej diety. To spory błąd, bo chociaż warzywo to ma wysoki indeks glikemiczny, to jest niskokaloryczne i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Poza tym ziemniaki stanowią ważny element obiadu, zwłaszcza dla starszych osób. Sprawdź, jak gotować ziemniaki, by były one bezpieczne dla diabetyków i nie powodowały gwałtownych skoków glukozy we krwi. Dowiedz się też, jakich częstych błędów w przyrządzaniu ziemniaków unikać.

Spis treści:
- Dlaczego nie powinno się eliminować ziemniaków z diety?
- Jak gotować ziemniaki przy cukrzycy? Genialny sposób dla diabetyków
- Częste błędy w gotowaniu ziemniaków
- Jak jeść ziemniaki, by były zdrowsze dla organizmu?
Dlaczego nie powinno się eliminować ziemniaków z diety?
Ziemniaki są lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g dostarcza zaledwie 70-90 kalorii w zależności od sposobu przyrządzania. Jednocześnie zawierają dużo błonnika i na długo sycą. Są też bogatym źródłem cennych witamin i minerałów: potasu, magnezu, fosforu czy witaminy C i witamin z grupy B. Odpowiednio przyrządzone są też zdrowe dla jelit i sprzyjają zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Jedyną wadą ziemniaków jest wysoki indeks glikemiczny - po ich spożyciu gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi, co jest obciążające dla trzustki. Istnieje jednak prosty i skuteczny sposób na obniżenie IG ziemniaków.
Jak gotować ziemniaki przy cukrzycy? Genialny sposób dla diabetyków
Głównym składnikiem ziemniaków jest łatwo przyswajalna skrobia. To właśnie ona odpowiada za nagłe skoki glukozy we krwi. Na szczęście z łatwością można ją przekształcić w tzw. skrobię oporną, która działa jak błonnik, a w dodatku stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelicie grubym. Aby osiągnąć ten efekt, należy gotować ziemniaki w całości, a najlepiej w skórce przez ok. 20 minut. Następnie warzywa trzeba ostudzić i przechowywać w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Dla wygody ziemniaki warto po prostu gotować dzień wcześniej. Po wyjęciu ich z lodówki wystarczy obrać skórkę (powinna zejść bez problemu) i krótko podgrzać na parze lub w mikrofali. Warto też wiedzieć, że niektóre odmiany ziemniaków (typ A) mają naturalnie niższy indeks glikemiczny. Szacuje się, że IG ziemniaków po schłodzeniu wynosi zaledwie 20-30.

Częste błędy w gotowaniu ziemniaków
Częstym błędem w gotowaniu ziemniaków jest ich obieranie i krojenie - tracą wtedy znacznie więcej cennych składników odżywczych. Ziemniaki gotowane w skórce zachowują dużą ilość polifenoli. Najczęściej też wrzucamy te warzywa do zimnej osolonej wody, przez co tracą więcej witaminy C. Najlepiej umieszczać je we wrzątku i gotować jak najkrócej, a sól dodawać dopiero pod koniec tego procesu. Jeśli ziemniaki rozpadają się pod naciskiem widelca, to znaczy, że obróbka termiczna trwała zbyt długo.
Unikaj też spożywania puree - im bardziej rozdrobnione ziemniaki, tym wyższy indeks glikemiczny. Niezdrowe i kaloryczne są także smażone na oleju frytki. Zamiast tego ziemniaki powinno się piec lub grillować.
Jak jeść ziemniaki, by były zdrowsze dla organizmu?
Jeśli chcesz, by ziemniaki były jeszcze zdrowsze, spożywaj je razem z białkiem i błonnikiem. Największą część posiłku powinny stanowić surowe i gotowane warzywa, np. sałata, pomidory, ogórki, brokuły czy kalafior. Równie ważna jest porcja chudego mięsa lub ryb. Zarówno błonnik, jak i białko pozytywnie wpływają na metabolizm i regulują poziom cukru we krwi. Idealna i bezpieczna porcja ziemniaków to ok. 150 g.
Gotowanie to nie tylko przepisy, ale też sprytne patenty, które ułatwiają życie. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie, skrócić czas w kuchni i wykorzystać produkty do ostatniego okruszka. Twoja kuchnia może stać się miejscem pełnym pomysłów. Więcej na kobieta.interia.pl/kuchnia











