Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku zachodzą wtedy groźne procesy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ziemniaki - z czym ich nie łączyć? Na co uważać?
Ziemniaki - z czym ich nie łączyć? Na co uważać?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Zobacz również:

    • żelazo
    • magnez
    • mangan
    • jod
    • potas
    • wapń
    • fluor
    • siarka

    Które ziemniaki są najlepsze?

    • gotowania: bryza, cekin, jutrzenka, jurata, gracja, tajfun, mazur, finezja
    • pieczenia: denar, vineta, lord, impala, agata, zenia, impresja
    • smażenia: arielle, gala, ingrid, irga, irys, syrena, bellarosa, fresco, jelly
    • bulwy powinny mieć podobną wielkość, kolor i fakturę skórki - gładka jest oznaką wysokiej jakości, z kolei im bardziej chropowata powierzchnia, czy zróżnicowany kształt to bardzo możliwe, że ziemniaki były mocno nawożone
    • ziemniaki nie powinny być uszkodzone lub nadgniłe
    • lepiej wybierać jasne bulwy - ciemna łupina może być oznaką przenawożenia 
    • unikaj ziemniaków z widocznym zazielenieniem. Kolor ten świadczy o zbyt długiej ekspozycji na światło i sporej zawartości solaniny, będącej niekiedy przyczyną zatruć pokarmowych
    • odrzucaj ziemniaki kiełkujące - w nich najbardziej kumulują się rakotwórcze toksyny 

    W jakie formie ziemniaki są najzdrowsze?

    Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinie
    Najzdrowsze ziemniaki to te gotowane lub pieczone w łupinie123RF/PICSEL

    Jakich produktów nie łączyć z ziemniakami?

    Zobacz również:

      Czy miękkie ziemniaki są jeszcze dobre?

      „Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat