Jak odpowiednio przechowywać ser?
Żółty ser to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, wszelkiego rodzaju zapiekanek czy spaghetti. Niestety trzymany w lodówce w nieodpowiedni sposób szybko wysycha, traci właściwości smakowe i szybko się psuje. Przedstawiamy sprawdzone sposoby na przechowywanie sera.
Jak przechowywać ser?
Aby zachować walory smakowe sera żółtego, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Najlepszym miejscem dla tego produktu jest lodówka. Ser najlepiej umieścić na środkowej lub dolnej półce, gdzie temperatura zazwyczaj jest niższa.
Czytaj także: To najlepszy ser na świecie. Wytwarzają go w Hiszpanii
Aby ser nie wysechł, należy go przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu lub pojemniku. Ponadto nie należy trzymać go w pobliżu produktów wydzielających intensywny aromat, gdyż istnieje ryzyko, że ser przejdzie zapachem innych produktów spożywczych.
Jak przedłużyć świeżość sera
Dobrym pomysłem na zachowanie świeżości sera, jest posmarowanie go odrobiną oliwy przed włożeniem do lodówki. Tę metodę najlepiej stosować w przypadku resztek sera, które nam zostały. Dzięki temu ser zachowa swoją konsystencję i po kilku dniach nadal będzie nadawał się do jedzenia.
Zobacz również: Ser żółty kontra biały
W celu zminimalizowania ryzyka pojawienia się na serze pleśni należy włożyć do naczynia z serami kostkę cukru, a wchłonie ona wytwarzaną przez nie wilgoć. Taki sam efekt uzyskamy, wsypując na spodeczek sól gruboziarnistą i wstawiając do pojemnika z serami.