Jak odpowiednio przechowywać ser?

Żółty ser to jeden z najpopularniejszych dodatków do kanapek, wszelkiego rodzaju zapiekanek czy spaghetti. Niestety trzymany w lodówce w nieodpowiedni sposób szybko wysycha, traci właściwości smakowe i szybko się psuje. Przedstawiamy sprawdzone sposoby na przechowywanie sera.

Aby ser nie wysechł, należy go przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu lub pojemniku
Aby ser nie wysechł, należy go przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu lub pojemniku123RF/PICSEL

Jak przechowywać ser?

Aby zachować walory smakowe sera żółtego, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. Najlepszym miejscem dla tego produktu jest lodówka. Ser najlepiej umieścić na środkowej lub dolnej półce, gdzie temperatura zazwyczaj jest niższa.

Aby ser nie wysechł, należy go przechowywać w szczelnym, zamykanym opakowaniu lub pojemniku. Ponadto nie należy trzymać go w pobliżu produktów wydzielających intensywny aromat, gdyż istnieje ryzyko, że ser przejdzie zapachem innych produktów spożywczych.

Aby zachować walory smakowe sera żółtego, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach.
Aby zachować walory smakowe sera żółtego, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach. 123RF/PICSEL

Jak przedłużyć świeżość sera

Dobrym pomysłem na zachowanie świeżości sera, jest posmarowanie go odrobiną oliwy przed włożeniem do lodówki. Tę metodę najlepiej stosować w przypadku resztek sera, które nam zostały. Dzięki temu ser zachowa swoją konsystencję i po kilku dniach nadal będzie nadawał się do jedzenia.

Zobacz również: Ser żółty kontra biały

W celu zminimalizowania ryzyka pojawienia się na serze pleśni należy włożyć do naczynia z serami kostkę cukru, a wchłonie ona wytwarzaną przez nie wilgoć. Taki sam efekt uzyskamy, wsypując na spodeczek sól gruboziarnistą i wstawiając do pojemnika z serami.

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 18: Remigiusz MrózINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas