Jak oszczędnie gotować na gazie? 5 sprytnych trików na obniżenie rachunków

W obliczu rosnących cen prądu i gazu, Polacy poszukują jakichkolwiek sposobów oszczędności. Jak się okazuje, wystarczy prosta zmiana codziennych nawyków, by szybko zauważyć różnicę na rachunkach. Jak oszczędnie gotować na gazie? Oto sprytne triki. W mig zauważysz różnicę.

Chcesz mniej płacić za gaz? W kuchni wypracuj proste triki. Gotuj w ten sposób
Chcesz mniej płacić za gaz? W kuchni wypracuj proste triki. Gotuj w ten sposób123RF/PICSEL

Kuchenka gazowa, mimo iż popularnością ustępuje dziś nieco indukcyjnym i elektrycznym, wciąż jest jednym z najczęściej wybieranych, kuchennych sprzętów. Jej posiadacze, wśród zalet jej użytkowania, wymieniają bezawaryjność, łatwą obsługę oraz ekonomiczność.

Kuchenka gazowa bywa ponadto wybawieniem dla tych osób, w których domach pojawia się problem z instalacją elektryczną - na przykład, gdy często zdarza się, że w momencie uruchomienia kilku sprzętów jednocześnie, następuje samoistne wyłączenie korków elektrycznych. Wśród zalet wielu wymienia również możliwość oszczędności. Jak się bowiem okazuje, znajomość prostych trików jest w stanie zagwarantować znaczne obniżenie ostatecznej kwoty na rachunku. Jak to zrobić?

Chcesz mniej płacić za gaz? Gotuj w ten sposób

Biorąc się do pracy w zaciszu własnej kuchni, warto zwrócić uwagę na szczegóły. Tylko wtedy możliwe będzie wypracowanie nawyków, które w przyszłości pozwolą zaoszczędzić nieco na rachunkach za gaz.

Mimo iż dla wielu wydaje się oczywiste, nie zawsze takim jest. Podstawą przygotowywania dań (myśląc jednocześnie o oszczędzaniu) powinno być wybranie odpowiedniej wielkości garnka, dostosowując go do wielkości palnika - w taki sposób, by płomienie ogrzewały wyłącznie jego dno. Stawiając zbyt mały garnek na zbyt dużym palniku, nie tylko zmarnujemy gaz, ale jednocześnie narazimy naczynie na uszkodzenie. Gdy garnek będzie zaś zbyt duży w stosunku do palnika, będzie wymagał znacznie większych ilości czasu, by się nagrzać. Koszty więc wzrosną.

Istotny okazać może się również rodzaj materiału, z jakiego wykonane są garnki i patelnie. W poszukiwaniu oszczędności warto sięgać po te z dnem ze stali nierdzewnej, które nagrzewają się nieco wolnej, jednak zdecydowanie dłużej trzymają ciepło czy emaliowane, które w lepszy sposób je przewodzą. Spore znaczenie, wpływając na to, jak ogrzewa się garnek, może mieć także jego kształt. Warto wybierać te baryłkowate, które sprawiają, że ciepło rozchodzi się równomiernie.

Jak oszczędzać na gazie? Do kuchni zaproś te proste triki

Jednym z prostszych trików, pozwalającym sporo zaoszczędzić na rachunkach jest... stosowanie pokrywek. Wystarczy tak niewiele? Owszem. Nałożenie przykrywki na garnek znacznie przyspieszy proces gotowania. Jak dowodzą eksperci, pożądaną temperaturę osiąga się wówczas o około 2-3 minut szybciej, zużywając jednocześnie aż o 30 proc. mniej gazu. Dodatkowo, gdy tylko potrawa się zagotuje, warto zmniejszyć nieco płomień. To również wpłynie na zmniejszenie kwoty na rachunku.

Chcesz mniej płacić za gaz? Gotuj w ten sposób
Chcesz mniej płacić za gaz? Gotuj w ten sposób123RF/PICSEL

Jednocześnie, chcąc gotować oszczędnie, warto stawiać na idealne proporcje - podgrzewając takie ilości jedzenia, jakie rzeczywiście będziemy w stanie skonsumować. Jeśli czeka na ciebie zupa, nie odgrzewaj od razu całej. Wystarczy, że do mniejszego garnka odlejesz ilość, którą będziesz w stanie zjeść i dopiero wtedy ją podgrzejesz. Zaoszczędzisz sporo czasu, a w konsekwencji zmniejszysz też rachunki.

Przy okazji przygotowywania potraw, warto pamiętać również o porządku w kuchni. Kiedy więc płomień w kuchence gazowej zacznie barwić się na żółto, należy zabrać się do pracy, oczyszczając palniki i udrażniając w ten sposób przepływ gazu. W prawidłowo działającej kuchence płomień ma niebieski odcień.

„Ewa gotuje”: Sopa de ajoPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas