Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Szybszy i wygodniejszy sposób niż gotowanie w garnku
Koniec lata to doskonały moment na przygotowanie przetworów na jesień oraz zimę. Aby nadawały się one do spożycia przez kilka miesięcy, musimy odpowiednio zabezpieczyć je przed zepsuciem. Z tego powodu, zawsze powinniśmy pasteryzować nasze słoiki z przetworami. Jest to bardzo proste, zwłaszcza gdy proces ten wykonamy w piekarniku. Oto jak to zrobić.
Spis treści:
Pasteryzowanie to proces konserwowania żywności, dzięki któremu możemy przedłużyć świeżość naszych przetworów i tym samym uchronić je przed zepsuciem. Najpopularniejsza metoda to pasteryzacja w wodzie. Jednakże dużo prostszym i wygodniejszym sposobem (zwłaszcza jeśli mamy dużo przetworów) jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Zmniejsza ono również ryzyko ich pęknięcia.
Należy pamiętać, że ta metoda doskonale sprawdza się w przypadku słoików twist off, jednak nie nadaje się do słoików typu weck i z gumowymi uszczelkami.
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Pasteryzacja w piekarniku, nazywana "pasteryzacją na sucho" to proces polegający na podgrzaniu słoików w piekarniku do odpowiedniej temperatury, tak aby usunąć i zahamować rozwój bakterii. Ogromną zaletą tej techniki, jest fakt, że w ten sposób jesteśmy w stanie zapasteryzować wiele słoików na raz.
Jak pasteryzować zimne słoiki?
- Wykładamy blachę do pieczenia papierem lub też ściereczką kuchenną.
- Układamy na niej słoiki, tak aby ich ścianki nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścianek piekarnika.
- Wkładamy blachę do nienagrzanego piekarnika.
- Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 120-130 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, zaczynamy odmierzać od 15 do 30 minut.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki na 15 minut.
- Wyjmujemy je i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Aby sprawdzić, czy pasteryzacja poszła zgodnie z planem, wystarczy zerknąć na pokrywki słoików. Jeśli są one szczelnie zamknięte i wklęsłe, oznacza to, że wykonaliśmy pasteryzację prawidłowo. Jeżeli jednak nie, proces powinniśmy zacząć od nowa.
Zobacz również: Przepis na najlepszy kompot ze śliwek. Zimą będzie na wagę złota
Jak długo pasteryzować w piekarniku?
Czas, jaki nasze słoiki spędzą w piekarniku, ma ogromne znaczenie. Może on różnić się w zależności od tego, jaki produkt mamy w słoiku. Pamiętajmy, że jeśli pozostawimy słoiki w piekarniku zbyt krótko, pasteryzacja może się nie udać. Z kolei, jeśli przetrzymamy je tam zbyt długo, nasze przetwory mogą zmienić konsystencję, a nawet stracić swoje wartości odżywcze.
Z tego powodu należy trzymać się następujących zasad:
- 15-30 minut - soki z warzyw, dżemy, kiszonki, marynaty, nektary. Owoce pasteryzujemy krócej niż warzywa,
- 3 razy po 30 minut - przetwory z grzybów, w tym między każdą pasteryzacją zachowujemy 24 godziny przerwy,
- 2 razy po 30 minut - buraki, fasolka, groszek i wszelkie inne przetwory z warzyw. Między pasteryzacjami robimy 24 godziny przerwy.
Na czas pasteryzacji wpływa również wielkość naszego słoika. Słoiki do 0,5 litrów wymagają około 25 minut pasteryzacji, natomiast litrowe słoje - 30 minut.
Czy po pasteryzacji w piekarniku odwracać słoiki do góry dnem?
Po wyjęciu słoików z piekarnika podobnie jak w przypadku pasteryzowania ich w wodzie, należy ułożyć je do góry dnem, aż do wystygnięcia. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nasz słoik zostanie szczelnie zamknięty, a w rezultacie nasze przetwory zachowają świeżość jak najdłużej.
Zobacz również: Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców