Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Szybszy i wygodniejszy sposób niż gotowanie w garnku

Koniec lata to doskonały moment na przygotowanie przetworów na jesień oraz zimę. Aby nadawały się one do spożycia przez kilka miesięcy, musimy odpowiednio zabezpieczyć je przed zepsuciem. Z tego powodu, zawsze powinniśmy pasteryzować nasze słoiki z przetworami. Jest to bardzo proste, zwłaszcza gdy proces ten wykonamy w piekarniku. Oto jak to zrobić.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To bardzo proste
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To bardzo proste123RF/PICSEL

Pasteryzowanie to proces konserwowania żywności, dzięki któremu możemy przedłużyć świeżość naszych przetworów i tym samym uchronić je przed zepsuciem. Najpopularniejsza metoda to  pasteryzacja w wodzie. Jednakże dużo prostszym i wygodniejszym sposobem (zwłaszcza jeśli mamy dużo przetworów) jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Zmniejsza ono również ryzyko ich pęknięcia.

Należy pamiętać, że ta metoda doskonale sprawdza się w przypadku słoików twist off, jednak nie nadaje się do słoików typu weck i z gumowymi uszczelkami. 

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Pasteryzacja w piekarniku, nazywana "pasteryzacją na sucho" to proces polegający na podgrzaniu słoików w piekarniku do odpowiedniej temperatury, tak aby usunąć i zahamować rozwój bakterii. Ogromną zaletą tej techniki, jest fakt, że w ten sposób jesteśmy w stanie zapasteryzować wiele słoików na raz.

Jak pasteryzować zimne słoiki?

  1. Wykładamy blachę do pieczenia papierem lub też ściereczką kuchenną.
  2. Układamy na niej słoiki, tak aby ich ścianki nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścianek piekarnika.
  3. Wkładamy blachę do nienagrzanego piekarnika.
  4. Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 120-130 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  5. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, zaczynamy odmierzać od 15 do 30 minut.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki na 15 minut.
  7. Wyjmujemy je i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.

Aby sprawdzić, czy pasteryzacja poszła zgodnie z planem, wystarczy zerknąć na pokrywki słoików. Jeśli są one szczelnie zamknięte i wklęsłe, oznacza to, że wykonaliśmy pasteryzację prawidłowo. Jeżeli jednak nie, proces powinniśmy zacząć od nowa.

Pasteryzując słoiki w piekarniku, pamiętajmy, że wybór odpowiedniej temperatury jest kluczowy
Pasteryzując słoiki w piekarniku, pamiętajmy, że wybór odpowiedniej temperatury jest kluczowy Adobe Stock

Jak długo pasteryzować w piekarniku?

Czas, jaki nasze słoiki spędzą w piekarniku, ma ogromne znaczenie. Może on różnić się w zależności od tego, jaki produkt mamy w słoiku. Pamiętajmy, że jeśli pozostawimy słoiki w piekarniku zbyt krótko, pasteryzacja może się nie udać. Z kolei, jeśli przetrzymamy je tam zbyt długo, nasze przetwory mogą zmienić konsystencję, a nawet stracić swoje wartości odżywcze.

Z tego powodu należy trzymać się następujących zasad:

  • 15-30 minut - soki z warzyw, dżemy, kiszonki, marynaty, nektary. Owoce pasteryzujemy krócej niż warzywa,
  • 3 razy po 30 minut - przetwory z grzybów, w tym między każdą pasteryzacją zachowujemy 24 godziny przerwy,
  • 2 razy po 30 minut - buraki, fasolka, groszek i wszelkie inne przetwory z warzyw. Między pasteryzacjami robimy 24 godziny przerwy.

Na czas pasteryzacji wpływa również wielkość naszego słoika. Słoiki do 0,5 litrów wymagają około 25 minut pasteryzacji, natomiast litrowe słoje - 30 minut. 

Długość pasteryzacji w piekarniku zależy od rozmiaru słoika
Długość pasteryzacji w piekarniku zależy od rozmiaru słoikamateriały prasowe

Czy po pasteryzacji w piekarniku odwracać słoiki do góry dnem?

Po wyjęciu słoików z piekarnika podobnie jak w przypadku pasteryzowania ich w wodzie, należy ułożyć je do góry dnem, aż do wystygnięcia. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nasz słoik zostanie szczelnie zamknięty, a w rezultacie nasze przetwory zachowają świeżość jak najdłużej.

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas