Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Szybszy i wygodniejszy sposób niż gotowanie w garnku

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To bardzo proste
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? To bardzo proste123RF/PICSEL

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

  1. Wykładamy blachę do pieczenia papierem lub też ściereczką kuchenną.
  2. Układamy na niej słoiki, tak aby ich ścianki nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścianek piekarnika.
  3. Wkładamy blachę do nienagrzanego piekarnika.
  4. Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 120-130 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół.
  5. Gdy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę, zaczynamy odmierzać od 15 do 30 minut.
  6. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim słoiki na 15 minut.
  7. Wyjmujemy je i ustawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia.
Pasteryzując słoiki w piekarniku, pamiętajmy, że wybór odpowiedniej temperatury jest kluczowy
Pasteryzując słoiki w piekarniku, pamiętajmy, że wybór odpowiedniej temperatury jest kluczowy Adobe Stock

Jak długo pasteryzować w piekarniku?

  • 15-30 minut - soki z warzyw, dżemy, kiszonki, marynaty, nektary. Owoce pasteryzujemy krócej niż warzywa,
  • 3 razy po 30 minut - przetwory z grzybów, w tym między każdą pasteryzacją zachowujemy 24 godziny przerwy,
  • 2 razy po 30 minut - buraki, fasolka, groszek i wszelkie inne przetwory z warzyw. Między pasteryzacjami robimy 24 godziny przerwy.
Długość pasteryzacji w piekarniku zależy od rozmiaru słoika
Długość pasteryzacji w piekarniku zależy od rozmiaru słoikamateriały prasowe

Czy po pasteryzacji w piekarniku odwracać słoiki do góry dnem?

Tak działa mechanizm "zajadania" stresu. Nowe ustalenia australijskich naukowców Newseria Lifestyle/informacja prasowa