Jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia? Brzydkie zapachy znikną w mig!

Drewniana deska do krojenia żywności to praktyczny gadżet, który obecny jest w wielu kuchniach. Ułatwia przyrządzanie posiłków, a do tego może być ozdobnym akcentem, idealnie komponującym się z resztą wnętrza. Problematyczne okazuje się jednak dokładne czyszczenie deski do krojenia. Mogą pojawiać się w niej szczeliny, a niejednokrotnie zapach żywności osiada na tym sprzęcie na dłużej. Podpowiadamy, jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia. Zadbaj o nią właściwie, a nie będzie wymagała częstego wymieniania.

Jak umyć drewnianą deskę do krojenia, by jej nie zniszczyć?
Jak umyć drewnianą deskę do krojenia, by jej nie zniszczyć?123RF/PICSEL

Drewniana deska do krojenia przed pierwszym użyciem: Co robić?

Decydując się na kupno drewnianej deski do krojenia, trzeba zdawać sobie sprawę, że nie będzie ona dobrze reagowała na długotrwały kontakt z wodą i mocnymi środkami chemicznymi stosowanymi do mycia. To zdecydowanie skraca jej żywotność. Korzystanie ze zużytej deski do krojenia jest nie tylko niewygodne, ale naraża nas również na kontakt z chorobotwórczymi bakteriami, które gromadzą się w pęknięciach i nierównościach. Przyrządzanie posiłku dla całej rodziny w takich warunkach nie brzmi zachęcająco, prawda?

Jak pozbyć się bakterii z deski do krojenia?Interia DIY

Dlatego tak ważna jest impregnacja drewnianej deski do krojenia. Nie potrzebujesz do tego specjalistycznych preparatów! Wystarczy oliwa z oliwek albo olej rzepakowy. Wybrany produkt możesz delikatnie podgrzać, ale nie jest to konieczne. Natrzyj drewnianą deskę olejem lub oliwą i pozostaw, by drewno wchłonęło tłuszcz. Nadmiar możesz na koniec usunąć przy pomocy ręcznika papierowego.

Pamiętaj: Dzięki domowej metodzie impregnacji drewniana deska do krojenia będzie chroniona przed odbarwianiem oraz wnikaniem do wnętrza bakterii. Jeśli używasz jej często, olejowanie wykonuj raz na dwa tygodnie.

Jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?

Deskę do krojenia czyść od razu - unikniesz zaschniętych plam
Deskę do krojenia czyść od razu - unikniesz zaschniętych plam123RF/PICSEL

Należy unikać długiego moczenia jej w wodzie i stosowania dużej ilości detergentów. Z tych względów odpada również mycie drewnianej deski w zmywarce. Zatem, jak doprowadzić ją do porządku?

Deskę przecieraj ostrożnie wilgotną gąbką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Ułatwisz sobie zadanie, jeśli gąbkę namoczysz w ciepłej wodzie. Pamiętaj, by usunąć pozostałości detergentu przy pomocy miękkiej szmatki nasączonej wyłącznie wodą.

Jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia sodą?

Jeśli zabrudzenia są wyjątkowo uporczywe lub na desce zdążyły już zaschnąć resztki żywności, musisz podjąć trochę bardziej zdecydowane kroki. W tym celu przygotuj roztwór składający się z:

  • łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół litra wody.

Wymieszaj i przelej do butelki z atomizerem. Spryskaj deskę niewielką porcją i pozostaw na kilkanaście minut. Przetrzyj wilgotną gąbką, a zobaczysz, że brud znika bez trudu i mozolnego szorowania.

Jak pozbyć się zapachu z drewnianej deski do krojenia?

Niektóre produkty pozostawiają na kuchennych sprzętach swój zapach na długo. Użyłeś drewnianej deski do krojenia ryb, wędzonej wędliny lub innego artykułu spożywczego o wyrazistym aromacie i teraz masz problem z jego usunięciem? Na to też mamy sposób!

Wystarczy, że drewnianą deskę do krojenia przetrzesz grubym plastrem lub połową cytryny. Właściwości owocu doskonale neutralizują przykrą woń, o której wolałbyś już zapomnieć. Zostaw na 15-20 minut, następnie spłucz i wytrzyj do sucha. Deska jak nowa!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas