Jak wyczyścić najważniejsze sprzęty w kuchni? Oto niezawodne triki

Systematyczne czyszczenie sprzętów AGD pozwala zachować porządek w kuchni
Systematyczne czyszczenie sprzętów AGD pozwala zachować porządek w kuchni123RF/PICSEL
  • Utrzymanie w czystości urządzeń AGD sprawi, że będą służyć przez wiele lat.
  • Do mycia sprzętów kuchennych warto wykorzystać naturalne środki czystości: sodę oczyszczoną czy proszek do pieczenia.
  • Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzeń, warto przeczytać instrukcję obsługi. 

Jak przywrócić blask mikrofalówce?

  1. Rozpuść trzy łyżeczki kwasku z 150 mililitrach wody (na przykład w szklance). Dokładnie wymieszaj, by specyfik rozpuścił się.
  2. Wstaw mieszankę do urządzenia i nastaw je na trzy minuty.
  3. Po upływie czasu wyciągnij naczynie z mikrofali i dokładnie wyczyść. Użyj do tego miękkiej ścierki, najlepiej z mikrofibry.
  4. Talerz możesz umyć pod bieżącą wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Niektóre z nich nadają się do mycia w zmywarce.

Jak szybko odkamienić czajnik?

Kamienia w czajniku możesz pozbyć się błyskawicznie na za pomocą octu
Kamienia w czajniku możesz pozbyć się błyskawicznie na za pomocą octu123RF/PICSEL

Nie zapomnij o lodówce

  1. Pamiętaj o odłączeniu lodówki z prądu. Potem wyjmij wszystkie produkty. Jeśli na zewnątrz panuje niska temperatura, umieść je na balkonie.
  2. Do miski z ciepłą wodą dodaj trochę płynu do naczyń (proporcje 2:1). Czystą ścierką wymyj dokładnie wnętrze lodówki. Kieruj się od góry do dołu, by nie pobrudzić umytych już półek. Nie zapomnij o drzwiach i ścianach sprzętu. Na koniec wytrzyj wnętrze lodówki ręcznikami kuchennymi.
  3. Zostaw urządzenie otwartą na pół godziny, by jego wnętrze dobrze wyschło.
  4. Teraz czas na mycie zewnętrznej części lodówki. Nie zapomnij umyć gumowych części i szpar w drzwiach.
  5. Po wszystkim umieść produkty z powrotem w środku i ciesz się czystością sprzętu.

Piekarnik czysty jak nigdy

Pamiętaj, by utrzymywać piekarnik w odpowiedniej czystości
Pamiętaj, by utrzymywać piekarnik w odpowiedniej czystości 123RF/PICSEL
  1. Opróżnij piekarnik, osobno wymyj ruszt pod bieżącą wodą i płynem do naczyń. Jeśli zabrudzenie jest duże, wymocz go w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na koniec dokładnie osusz ręcznikiem kuchennym.
  2. Do naczynia żaroodpornego nalej wody i dodaj łyżkę proszku do pieczenia.
  3. Urządzenie nastaw na 120 stopni Celsjusza i poczekaj, aż się nagrzeje.
  4. Gdy już będzie gotowe, włóż do środka naczynie z przygotowaną mieszanką. Pozostaw je na pół godziny.
  5. Po tym czasie wyjmij specyfik i poczekaj, aż piekarnik wystygnie.

Zmywarka też musi lśnić